Saknade maten från hemlandet – öppnar butik i Ebbepark

Dhanapal Govindaraj är forskningsingenjör på Linköpings Universitet. Nu öppnar han en helt ny matbutik, i stadsdelen Ebbepark, tillsammans med sin fru Padmini Ayyankalai

Dhanapal Govindaraj, forskningsingenjör på Linköpings Universitet, öppnar nu en butik i Ebbepark tillsammans med sin fru Padmini. I butiken säljs indiska råvaror.

Dhanapal Govindaraj, forskningsingenjör på Linköpings Universitet, öppnar nu en butik i Ebbepark tillsammans med sin fru Padmini. I butiken säljs indiska råvaror.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-07-16 18:00

I närheten av djursjukhuset Evidensia, i den moderna och nybyggda Linköpingsstadsdelen Ebbepark, låser Dhanapal Govindaraj upp sin butiksentré. Om 30 minuter tar han emot sina första kunder i mataffären med namnet Ngroceries – och det uppehåller sig redan människor utanför lokalen. Installationen av kassan ska slutföras, och så ska de sista prislapparna upp.

undefined
Den nya butiken ligger i Ebbepark, i närheten av Evidensia djursjukhus. Enligt Dhanapal är det ett perfekt läge.

Dhanapal Govindaraj och hans fru Padmini kom från Indien till Sverige för sex år sedan. Dhanapal är forskningsingenjör på Linköpings Universitet vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper – specifikt på avdelningen för inflammationer och infektioner. Jobbet tog honom till Sverige och Linköping. Här fick han snabbt den idé som nu gör att han öppnar en helt ny matbutik.

– När vi kom hit till Linköping kunde vi inte hitta någon butik som fokuserade på indisk mat. Vi tyckte att det var svårt att hitta det ris, de färska grönsaker och det mjöl som vi var vana vid. Jag märkte också att efterfrågan bland andra indier i Sverige var stor. Vi fick åka till Stockholm för att köpa det vi ville ha, säger Dhanapal och fortsätter:

– Det jag saknade allra mest var kryddorna, och chilin. En del går att hitta här i Sverige men absolut inte alla.

undefined
Kryddorna, och chilin. Det saknade Dhanapal och Padmini mest när de kom till Sverige från Indien för sex år sedan.

På Facebook hittade Dhanapal, år 2020, ett inlägg från importföretaget Aayath som ville börja leverera indisk mat till kunder i Linköping. Han nappade och startade en egen onlinebutik som han drev i två år. Under tiden blev Aayath en del av onlinebutikskedjan Ngroceries – som nu vill satsa på fysiska butiker.

– Ngroceries kontaktade oss och vi funderade i kanske två månader – sen sa vi "låt oss försöka". Det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls, säger Dhanapal och fortsätter:

– Vi ville inte satsa på en för stor lokal från början så den här är perfekt. Den ligger nära Valla och Ryd där många av utbytesstudenterna bor. Och så är det nära Gamla Linköping dit turisterna åker.

undefined
Att ta ett jobb i Sverige var helt rätt beslut säger Dhanapal som jobbar som forskare på Linköpings universitet. "Vi kommer att bli kvar här", säger han.

Tanken är att hans fru Padmini ska ha huvudansvaret för affären – tillsammans med en anställd.

– Jag är ju forskare på sjukhuset så jag vill inte bli för involverad i butiken. Min fru är gravid just nu, det är beräknat om två veckor, men tanken är att hon ska ta över alltmer så småningom. I början håller vi bara öppet på eftermiddagarna. När hon tar över kan vi ha bättre öppettider, kanske 10.00 till 19.00, säger Dhanapal.

Ngroceries har verksamhet i Stockholm. Härifrån, där lagret finns, kommer varorna att transporteras till Linköping. De varor som inte säljs i Dhanapals och Padminis butik tar Ngroceries hand om igen.

Du menar att det här är den första butiken med indisk mat i Linköping?

– Det går att köpa indisk mat på andra butiker men jag har inte hittat någon som enbart fokuserar på Indien, säger Dhanapal.

undefined
Indiskt ris och färska grönsaker. Det är några av de produkter som från en början finns i den nya butiken.

Hur ser du på konkurrensen från andra butiker?

– Jag är inte så mycket för konkurrens, men jag tror att den är hanterbar. Jag ser mer att vår butik är ett komplement och om vi har en bra service kommer kunderna förhoppningsvis tillbaka.

Och hur ska kunderna hitta hit?

– När jag öppnade onlinebutiken skapade jag en Facebookgrupp. Jag har publicerat nyheten där. Det verkar som att det är fler indier som har saknat den här typen av butik, säger Dhanapal och fortsätter:

– Initialt kommer det säkert att vara tufft innan vi har stabiliserat verksamheten. Men om vi bara anstränger oss så tror jag att vi kommer att få något bra tillbaka.

När vi besöker butiken en halvtimma innan premiären håller Dhanapal på att sätta upp prislappar på väggarna.
När vi besöker butiken en halvtimma innan premiären håller Dhanapal på att sätta upp prislappar på väggarna.
Karta: Ngroceries, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!