Jubel i spelbutiken efter beskedet om Årets julklapp

Årets julklapp är.... sällskapsspel! Åtminstone enligt organisationen Svensk handel. Några som blev extra glada för utmärkelsen är spelbutiken Fiction prescription inne i centrum – som nu hoppas på ett litet uppsving.

Elena Graduleva äger Fiction prescription och hoppas att utmärkelsen "Årets julklapp" ska ge sin spelbutik ett uppsving.

Elena Graduleva äger Fiction prescription och hoppas att utmärkelsen "Årets julklapp" ska ge sin spelbutik ett uppsving.

Foto: Pella-Maria Petersson/Pelle Johansson

Linköping2023-11-16 20:00

I den lilla butiken på Bokhållaregatan mellan Stora torget och Hospitalstorget sken Elena Graduleva och Magdalena Anell upp när de fick höra om nyheten på torsdagsmorgonen.

– Vad kul! Så roligt att sällskapsspel kommer tillbaka igen, säger Magdalena Anell medan Elena Graduleva nickar instämmande. 

undefined
Elena har ställt ut ett litet antal av butikens alla sällskapsspel utanför ingången mot Bokhållaregatan.

Spelar folk mycket sällskapsspel?

– Man märker att det generellt håller på att bli mer populärt, just på grund av att man samlas för att spela tillsammans, säger Magdalena. 

Tror ni att ni kommer sälja mer nu när sällskapsspel är Årets julklapp?

– Ja, det tror jag, säger Elena. 

undefined
En hel vägg är ägnad åt sällskapsspelen.

Vilket spel säljer ni mest av?

– Mest är ju Exit, som är ett slags "escape room"-spel. Det handlar om teamwork och inte så mycket att man spelar mot varandra. Det märks att kooperativa spel säjer mer än antagonistiska. Rollspel har också blivit väldigt populärt, säger Magdalena. 

undefined
Fiction Perscription är fylld av både obskyra och eftertraktade varor.

Det är ingen hemlighet att det kan vara svårt att driva små butiker inne i centrum där flera andra har fått stänga igen de senaste åren. Men Elena Graduleva säger att det går bra för hennes butik.

– Vi har så stort utbud av sällskapsspel. Just nu har vi 121 pussel, till exempel. Sen har vi otroligt stort utbud av merch (produkter baserade på serier, filmer eller spel) och det drar till sig folk i alla åldrar. Både barn och föräldrar blir glada när de ser vår Harry Potter-merch, säger hon. 

undefined
Butiken går att hitta på Bokhållaregatan intill Stora Torget.

Varför är sällskapsspel roliga?

– Men det är ju det här med att överlista, samarbeta och komma på fantastiska kombinationer, säger Magdalena. 

Inför julen planerar Elena att skylta extra med sällskapsspelen i butikens skyltfönster.

Förutom Årets julklapp har också årets julklapp för secondhand utsetts. I år blev det vinylskivor.

– Det var ju rätt häftigt att LP-skivan blev året julklapp. Sen är jag inte förvånad, det är många som samlar på LP-skivor och vi säljer mycket av dem, säger Carolina Svensson som butikschef på Myrorna som ofta har många LP-skivor inne i sina butiker. 

undefined
På Myrorna finns det gott om backar med vinylskivor.

Årets julklapp har utsetts sedan 1988 och kriterierna för att en produkt ska kunna bli vald är att den ska representera samtiden, ha högt försäljningsvärde eller säljas i flera antal och den ska ha väckt nytt intresse under det senaste året. 

Myrorna i Tornby har dekorerat juligt
Myrorna i Tornby har dekorerat juligt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!