Garage invigt vid resecentrum

Säker parkering för cyklar. Inga tjuvar att oroa sig för. Torra och fina även vid ruskväder. Nu har det nya garaget för tvåhjulingar vid resecentrum invigts.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-04-01 18:00

88 platser, åtta med laddmöjligheter för elcyklar, 35 värdeskåp för personlig förvaring och dörr som öppnas med antingen tagg, resekort eller bankkort.

Det är vad som erbjuds i det nya cykelgaraget som öppnas för allmänheten den 2 april, men som invigdes på måndagen.

– Det här har varit väldigt efterfrågat bland de som ställer sina cyklar vid resecentrum. Här kommer cyklarna att stå skyddade för väder och vind, men också för tjuvar som vi vet söker runt i området efter objekt att stjäla, säger trafikingenjör Jakob Olingdal.

Garaget är en stål- och glaskonstruktion där cyklarna parkeras i tvåvåningsställ med möjligheten att göra fast ägodelen i ramen med hjälp av ett vajerlås.

Kostnaden för en plats är 80 kronor i månaden och då ingår även el om man nyttjar någon av de laddstationer som finns innanför väggarna.

Det är kommunens parkeringsbolag, Dukaten, som kommer att ansvara för driften av garaget och marknads- och affärsutvecklare Matts Skeppstedt uppger att flera redan tecknat sig för en plats.

– Det görs månadsvis och vi tror att det kommer att vara fullt inom bara några dagar. Det är ett tryggt och säkert sätt att förvara sin cykel, säger han.

Kommunens kostnad för omgörningen av cykelparkeringen vid resecentrum, från entrén och i riktning mot Stångån, har kostat cirka fem miljoner kronor varav hälften har finansierats med hjälp av staten.

Jakob Olingdal utesluter inte möjligheten att kommunen kommer att satsa på fler liknande cykelgarage längre fram.

– Vi vet att behovet finns, även om jag inte kan peka ut var någonstans de i så fall skulle komma att byggas. Det ska göras en utvärdering av nyttan med det här garaget, därefter får vi titta hur vi kan gå vidare med framtida projekt, säger han.

Matts Skeppstedt uppger att de två andra cykelgarage som Dukaten ansvarar för, vid Cupolen och Linköpings Arena, har plats för 80 cyklar (40 vid varje) och att det finns ett antal lediga uppställningsplatser att söka.

– Vid Linköpings Arena är det numera gratis att parkera sin bil. För att komma åt cykelparkeringen måste man betala kostnaden för en tagg som är 20 kronor. Det gäller även vid Cupolen där det kostar 400 kronor i månaden att ha sin bil, säger han.

Säker cykelförvaring vid resecentrum. Nu är det nya garaget för cyklar invigt. Matts Skeppstedt från Dukaten, Sandra Strand från Sankt  Kors och Jakob Olingdal från kommunen klarade av den proceduren på måndagsförmiddagen.
Säker cykelförvaring vid resecentrum. Nu är det nya garaget för cyklar invigt. Matts Skeppstedt från Dukaten, Sandra Strand från Sankt Kors och Jakob Olingdal från kommunen klarade av den proceduren på måndagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!