Andreas fixar karateläger för LSS-ungdomar

Många unga och vuxna inom LSS är ensamma och har svårt att hitta till fritidsaktiviteter. Detta vill Andreas Ruhlander i Linköping ändra på.

I tolv år har Andreas Ruhlander tränat karate i Linköpings budoklubb.Nu vill han locka flera, i samma situation som han själv, att börja träna.

I tolv år har Andreas Ruhlander tränat karate i Linköpings budoklubb.Nu vill han locka flera, i samma situation som han själv, att börja träna.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2022-01-01 20:00

Sedan 12 år tillbaka tränar han karate och det är en sport han gärna rekommenderar till alla, men också till de som liksom han, finns inom LSS-området.

undefined
Många inom LSS-gruppen har svårt att hitta fritidsaktiviteter och därför vill Andreas Ruhlander att fler i den gruppen ska få upp ögonen för karate.

Han gör det genom att fixa ett endagarsläger, som han kallar det, för människor inom LSS som vill testa karate. Nionde januari, en söndag, har han och tränare i budoklubben vikt åt att visa tjusningen med karate.

Vi träffar Andreas när han tränar med sin klubb, Linköpings budoklubb i en lokal på Klostergatan. Gympasalen är fylld av vitklädda människor i olika åldrar.

undefined
I tolv år har Andreas Ruhlander tränat karate i Linköpings budoklubb.Nu vill han locka flera, i samma situation som han själv, att börja träna.

Fredrik Gundmark är tränare och har varit så länge. Hans bälte, svart med fyra graderingar, signalerar att här finns en som kan sin sak.

Inom budosporten har man olika färg på sitt bälte beroende på hur långt man kommit. När man har svart bälte har man nått mästarnivå. Men även på den nivån finns olika graderingar.

Andreas själv har gult bälte. Men varken färgen på bältet eller dräkterna är något som lägerdeltagarna behöver fundera på.

Här går det utmärkt att träna med vanliga träningskläder.

undefined
Karateträning på Linköpings budoklubb.

Fredrik Gundmark tror absolut på Andreas idé om ett karateläger.

– Det är helt Andreas initiativ att vi ska ha ett träningsläger för personer med funktionsvariationer och det är Andreas som skapat en inbjudan via sina kanaler. Sedan har vi tagit hjälp av en person som hanterar LSS-frågor i kommunen att sprida informationen så att vi når rätt målgrupp, säger han.

För Andreas del har karaten betytt mycket. Ett av hans problem är balanssvårigheter. Karateträningen får som extra effekt att han tränar upp sin balans.

undefined
Andreas Ruhlander, längst till vänster tränar karate flera gånger i veckan. Till höger tränaren Henrik Persson.

Han hoppas att många precis som han gjort, upptäcker glädjen med att träna och gärna då hans favoritsport, karate.

– Många med funktionsvariationer rör ofta för lite på sig och det finns inte så många idrotter eller träning som är riktade till den gruppen, säger Andreas.

Nu hoppas han att ett läger, eller ska man säga en prova-på-dag, i början av året ska locka några nya karatekompisar. Planen är att genomföra lägret på ett smittsäkert sätt.

Lars Karlsson som är ordförande i Linköpings budoklubb välkomnar initiativet. 

– Vi har gjort ett ganska stort jobb med inkludering, som också är en satsning inom Riksidrottsförbundet. Det här initiativet från Andreas är helt i rätt riktning. Svensk idrottsrörelse bygger på idén att alla ska kunna vara med och då är det kul att öppna den dörren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!