Välkommet avslut på konflikten: "Skönt för alla"

"Skönt att det är utagerat". Det säger Socialdemokraternas Conny Forsberg om åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen mot den tidigare politikerkollegan Lars Karlsson.

Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, valde att polisanmäla Lars Karlsson (L). Nu har förundersökningen lagts ned.

Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, valde att polisanmäla Lars Karlsson (L). Nu har förundersökningen lagts ned.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-08-30 17:00

Efter ett nej i kommunstyrelsen, och ett beslut om att inte gå vidare med en polisanmälan mot den dåvarande ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, valde Socialdemokraterna i Kinda att gå vidare i processen på egen hand. En polisutredning om bedrägeri väcktes i slutet av januari tidigare i år och nu har kammaråklagare Susanna Petersson alltså valt att lägga ned förundersökningen. Forsberg, som vid tillfället var kommunstyrelsens (ks) ordförande, kommenterar beskedet:

– Det var väl väntat tänker jag. I ett sånt här fall är det väl i princip omöjligt att bevisa uppsåt och förhoppningsvis har agerandet grundat sig i ett missförstånd, men det får vi aldrig veta säkert.

undefined
Anklagelserna mot Lars Karlsson har nu lagts ned. "Förhoppningsvis grundar det sig i ett missförstånd", kommenterar Conny Forsberg.

Forsberg och den dåvarande kommunstyrelsen har fått kritik för sitt senfärdiga agerande i arvodeskrisen. I den polisutredning som genomförts konstateras också att kommunen brustit i och frångått sina arvodesrutiner.

– Vi har verkligen inte hanterat det här på ett bra sätt och vi har heller inte varit lyhörda för vad kommunrevisionen egentligen ville säga oss. Samtidigt tror jag definitivt inte att det kan hända igen. Det är väl det positiva med hela den här tråkiga historien, menar Forsberg.

Har polisanmälan lett till något positivt?

– Själva anmälan kanske inte har lett till så mycket men den visar att vi tar det här på allvar. Den kanske också leder till att politiker tänker efter en extra gång i framtiden.

Är de åtgärder som genomförts tillräckliga?

– Reglementet kräver att man gör uppföljningar och följer de regler som finns, såväl från politikernas som från handläggande tjänstemäns sida. Jag tror att de regelverk som är uppsatta är bättre nu än de har varit, svarar Forsberg.

undefined
"Vi har dragit lärdomar", menar Christer Segerstéen (M) som numera är ordförande i kommunstyrelsen.

 Christer Segerstéen (M), i dag ks-ordförande, konstaterar att lärdomar måste dras av det som hänt:

– När en jurist får gå igenom våra reglementen konstateras att det finns en del oklarheter, och det måste vi justera. Samtidigt, efter det här med Lars Karlsson, har vi följt regelverket noggrant och det har inte varit några bekymmer. Den här externa utredningen som ska genomföras får följa upp våra åtgärder ordentligt.

– Det som är positivt är att en jurist nu kommit fram till att det inte går att bevisa varken det ena eller det andra. Det är skönt för alla inblandade. Ett ärende som bara blir liggande är inte till gagn för någon, fortsätter Segerstéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!