Åtalas för dĂ„det - "Inte ett stabilt psykiskt mĂ„ende"

Kort efter knivattacken mot en butik i Kisa greps han av polis. Nu Ätalas mannen för mordförsök. "Han har inte ett stabilt psykiskt mÄende", konstaterar kammarÄklagaren Susanna Petersson.

I juli intrÀffade en knivattack i Kisa. Nu Ätalas den misstÀnkta mannen vid Linköpings tingsrÀtt för mordförsök, olaga hot och en rad skadegörelser.

I juli intrÀffade en knivattack i Kisa. Nu Ätalas den misstÀnkta mannen vid Linköpings tingsrÀtt för mordförsök, olaga hot och en rad skadegörelser.

Foto: MĂ€rta Svensson

Kisa2020-09-07 11:37

Under mÄndagsförmiddagen vÀckte hon Ätal mot den man i 25-ÄrsÄldern, hemmahörande i Kinda, som sedan i slutet av juli suttit hÀktad pÄ sannolika skÀl misstÀnkt för knivattacken pÄ Storgatan. I stÀmningsansökan stÄr det att mannen ska ha försökt döda butiksinnehavaren genom att hugga honom med kniv bakifrÄn men att handlingen, tack vare tillfÀlliga omstÀndigheter, inte fullbordades. I det hÀndelseförlopp som utspelade sig i anslutning till attacken ska mannen Àven ha gjort sig skyldig till tvÄ fall av olaga hot dÄ han höjt och viftat sin kniv mot ett antal mÄlsÀgare och Àven hotat om att döda dem. Till Ätalspunkterna hör ocksÄ fem fall av skadegörelser dÄ han ska ha "trampat, hoppat och sparkat pÄ bilar".

– Jag anser att bevisningen Ă€r god i Ă€rendet och han har under förundersökningen vidgĂ„tt att han Ă€r skyldig till flera omstĂ€ndigheter i Ă„talet men inte alla. Vi fĂ„r se vad han under huvudförhandlingen faktiskt erkĂ€nner att han har gjort och hur han och hans försvarare isĂ„fall tycker att det ska rubriceras, förklarar Petersson som bland annat har 13 förhör ett stort antal fotografier och videoklipp som bevismaterial.

undefined
Mannen i 25-ÄrsÄldern, som Àr misstÀnkt, efter knivattacken har Àven kopplats till tre fall av skadegörelse vid en bilhandlare i Kisa. Brott som ska ha intrÀffat tre mÄnader innan attacken.

Polisen har, under förundersökningens gÄng, kunnat knyta mannen till tre ytterligare fall av skadegörelse hos en bilhandlare i Kisa. Dessa ska ha intrÀffat tre mÄnader tidigare dÄ den misstÀnkta mannen, enligt Ätalet, ska ha slagit pÄ bilarna med ett bordsben och orsakat skador för nÀrmare 25 000 kronor.

– Man har i samband med skadegörelsen hittat ett bordsben vid platsen och nĂ€r vi kontrollerade den tilltalades uteplats saknades ett eller flera bordsben som stĂ€mmer överens med detta. Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ en punkt som han erkĂ€nt och berĂ€ttat att han Ă€r skyldig till, förklarar kammarĂ„klagaren Petersson.

Totalt sett har samtliga mĂ„lsĂ€gare, som drabbats av skadegörelserna, begĂ€rt ett skadestĂ„nd pĂ„ drygt 65 000 kronor. NĂ€r det gĂ€ller brottens pĂ„följd kommer kammarĂ„klagaren att uttala sig under huvudförhandlingen. 

Kan du sÀga nÄgot om hans motiv till handlingarna?

– Han har under förhör uppgett en anledning men om det Ă€r ett motiv eller inte kan jag inte svara pĂ„ just nu. Jag tycker det Ă€r bĂ€ttre att avvakta och se ifall han sĂ€ger samma sak i huvudförhandlingen, svarar Petersson och fortsĂ€tter:

– Det jag kan sĂ€ga Ă€r att han inte har ett stabilt psykiskt mĂ„ende. NĂ€r vi misstĂ€nker att nĂ„gon har en allvarlig psykisk störning genomförs undersökningar och han kommer troligtvis fĂ„ genomgĂ„ ytterligare utredningar.

undefined
KammarÄklagaren Susanna Petersson uttalar sig Ànnu inte om eventuella pÄföljder men yrkar dÀremot att mannen, som inte Àr svensk medborgare, ska utvisas.

Mannens försvarare, advokaten Pierre Frennesson, hade Ànnu inte tagit del av Ätalet nÀr vi nÄdde honom via telefon. Trots allt konstaterade han följande:

– Jag har inte sĂ„ mycket mer att tillĂ€gga Ă€n det jag har sagt förut. InstĂ€llningen Ă€r den samma - han förnekar försök till mord och jag vill inte gĂ„ in pĂ„ nĂ„got ytterligare i Ă€rendet, förklarar han.

Kan du sÀga nÄgot om mannen?

– Det vill jag inte heller gĂ„ in pĂ„. Det Ă€r möjligt att jag kan sĂ€ga mer nĂ€r jag har lĂ€st Ă„talet.

Huvudförhandlingarna i mÄlet kommer att Àga rum vid Linköpings tingsrÀtt nÄgon gÄng under de kommande tvÄ veckorna.

Karta: Storgatan, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!