I snön utanför den lilla butiken vid torget i Asby står ett par gamla trälaggar lutade mot väggen som en dekoration, men de bjuder också in en i värmen. Som om någon annan gått in före och lämnat skidorna på vänt.

Det var 2012 som Märtha Andersson och Sanna Palm köpte huset. Deras män som är målare och snickare till yrket började omsorgsfullt en mycket smakfull renovering. Trasiga allmogelister byttes ut mot likvärdiga, nya tapeter sattes upp i gammal stil, spännpapp revs och linoleummattor slängdes ut för att bringa de vackra trägolven i dagern. I augusti året efter öppnade de Faster Olga, som fått sitt namn efter en kvinna från orten. 

Det sprakar i den öppna spisen i rummet där många koppar kaffe avnjutits under Marthas och Sannas  år som butiksinnehavare, men säkert också under den tid som lokalerna var Olga Karlssons bostad. Då var här två lägenheter med var sin ingång. Kanske blir det bostad igen åt någon annan som uppskattar den gamla stilen? För huset ska säljas till våren, med den tillhörande lilla ladugården och den sköna trädgården på baksidan där en lekstuga stoltserar i originalskick. En plats perfekt för sommarkafé.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Men först ska det inventeras och i mars är det tänkt att hållas utförsäljning vid några särskilda tillfällen.

– Det är kluvet, börjar Sanna. Hon tar sats och fortsätter: 

– Vi har grubblat hela hösten. Vi fick ingen tid till återhämtning då vi båda har andra arbeten vid sidan om. Jag som biträdande förskolechef i Tranås och Märtha som lärarinnna. Vi hade sagt från början att vi kör så länge det är roligt och ger energi. Roligt är det men energin har avtagit.

När butiken startade var det med fokus på inredning, men det fanns också lite delikatesser. Här har kunderna styrt utbudet över till mer delikatesser och presenter.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Något vi verkligen lyckats med är teerna och karamellerna. Vi har anknutit till det lokala och många kunder köpte till exempel Ydreteet för att skicka det till någon utflyttad släkting, berättar Märtha.

På påsarna med te kan man läsa Lyckliga stunder i Sund ovanför en svartvit bild med barn i en vitsippsbacke från 1940-talet. På en påse Hedners hallonpastiller ses den forne prästen Anders Hedners porträtt. 

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Faster Olga sitter i väggarna och på en cd kan man ännu höra henne läsa de gamla dikterna på Ydremål skrivna av poeten Teodor i Snararp, som gjorde henne så välkänd i bygden.

– Ja, hon fick ett kulturpris för att hon förde Ydremålet vidare, berättar Märtha innan hon fortsätter:

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Jag minns henne då vi fick gå hit från skolan och intervjua henne just för det här med Ydremålet.

Märtha och Sanna skrattar åt minnena.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Det har varit en rolig och lärorik tid, konstaterar Sanna vemodigt.

– Att driva företag har också varit en erfarenhet och nu hoppas vi att huset ska komma i goda händer så att det gamla som bevarats får vara kvar, avslutar Märtha som tillsammans med sin kollega ser fram emot en ledig sommar med lite semester, nu när det svåra beslutet är taget.