– Vi vet att klädindustrin är en av de största klimatbovarna. Det är en slit-och-släng-industri där det går åt väldigt mycket resurser när plagg produceras och dessutom är materialen dåliga för miljön. Det var därför vi valde att göra den här satsningen, säger den 24-åriga, numera Stockholmsbaserade, Rimforsatjejen när vi når henne via telefon.

I skrivande stund ligger de unga entreprenörerna i startgroparna för deras nya varumärke Nature Hommage. Tanken är att erbjuda en kollektion av träningskläder som, istället för ny plast, tillverkas av plast som ett italienskt företag plockar upp ur havet. För ett år sedan registrerade de sitt bolag. Nu har de klivit ut på marknaden och har en egen e-handel under uppbyggnad.

– Vi har fått en del skeptiska reaktioner på att vi använder tyger som är gjorda av plast, trots att det är återvunnet, men vi ser oss som ett komplement till de stora företagen som använder vanligt traditionellt material vilket nästan alltid är plast. I vår produktion är koldioxidutsläppen mindre och det går inte åt lika mycket olja, plus att det renar miljön och haven, förklarar Jenny Eckerud.

Artikelbild

| Jenny Eckerud, ursprungligen från Rimforsa, och hennes kompanjon Anisa Nordén har skapat en egen kollektion av träningskläder, gjorda av återvunnet plast från haven.

Enligt grundarna har företaget ett holistiskt miljötänk, med till exempel förpackningar gjorda av stenpapper, men när det kommer till transporter är det svårt att minska klimatavtrycket.

– Vi har valt att inte erbjuda hemleverans, det är en onödig process, utan det är ombud som gäller. Annars är det svårt att labba kring transporterna, de resurserna har vi inte ännu, men nästa steg är att försöka utvecklas och förfinas ytterligare, avslutar Eckerud.