Det blir ingen flytt av godsmagasinet

Det blir ingen flytt av det anrika godsmagasinet, i alla fall inte under 2019. "LÀget Àr extremt parkerat", meddelar Magnus Svensson, ordförande hos projektÀgarna StÄngÄdalsbanans vÀnner.

StÄngÄdalsbanans VÀnners ordförande Magnus Svensson meddelar att projektet att flytta godsmagasinet till lokstallet i Kisa har gÄtt i stÄ.

StÄngÄdalsbanans VÀnners ordförande Magnus Svensson meddelar att projektet att flytta godsmagasinet till lokstallet i Kisa har gÄtt i stÄ.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-09-15 15:32

Det var för lite mer Àn ett Är sedan som det stod klart att föreningen, tillsammans med Attraktionskraft Kisa och Kisa-VÀstra Eneby hembygdsförening, skulle ansvara för att bevara den kulturhistoriska byggnaden som ligger pÄ stationsomrÄdet i Kisa. Med bidrag frÄn lÀnsstyrelsen och Kinda kommun skulle godsmagasinet rÀddas frÄn rivning och istÀllet placeras i anknytning till det nÀrliggande lokstallet. Nu har de lÄngtgÄende planerna gÄtt i stÄ.

– Det beror pĂ„ olika faktorer egentligen. Dels Ă€r detaljplanen för stationsomrĂ„det inte klar Ă€n, sĂ„ man vet inte riktigt vad som kommer att hĂ€nda, och sĂ„ visade det sig, nĂ€r vi projekterade för flytten, att byggnaden inte fĂ„r plats pĂ„ vĂ„r tomt utan stora schaktningsarbeten. Det gör att det blir ett för stort ekonomiskt vĂ„gspel för oss som förening, förklarar Svensson. 

Bidragen pĂ„ strax över 600 000 kronor var tĂ€nkta att rĂ€cka till sjĂ€lva flytten, inte ytterligare schaktningsarbete. Detta gjorde alltsĂ„ att StĂ„ngĂ„dalsbanans vĂ€nner bedömde att det inte fanns tillrĂ€ckligt med ekonomiska muskler i projektet. 

– Det krĂ€vs att vi funderar pĂ„ det hĂ€r ett par vĂ€ndor till. Nu ligger projektet pĂ„ is i vĂ€ntan pĂ„ detaljplan, men det som vi alla föreningar tycker vore det allra bĂ€sta Ă€r att godsmagasinet bevaras dĂ€r det stĂ„r i dag och alltid har gjort. Förhoppningsvis kan man hitta plats för byggnaden pĂ„ nĂ„got roligt sĂ€tt. 

Är ni oroliga att byggnaden kanske rivs? 

– Jo, vi kĂ€nner klart en oro att den kan rivas, det mĂ„ste ju göras nĂ„got med det hĂ€r omrĂ„det vad det lider. Även om vi oroar oss sĂ„ har vi tyvĂ€rr inte resurser att ta hand om det, trots bidragen. En flytt under 2019 blir det absolut inte. 

Som vi tidigare har rapporterat kan en ny detaljplan för omrĂ„det vara klar om tvĂ„ Ă„r. NĂ€r vi kontaktar samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mndens ordförande Mikael Österling (L) angĂ„ende godsmagasinet ser han att nya politiska beslut mĂ„ste fattas.

– FrĂ„gestĂ€llning kommer ju att dyka upp politiskt om de hĂ€r föreningarna inte utnyttjar den möjlighet som de har fĂ„tt, och dĂ„ fĂ„r vi ju sjĂ€lvklart titta pĂ„ frĂ„gan igen, konstaterar han och avslutar:

– Vi i nĂ€mnden ser fram emot att under hösten ta beslut om en prioriteringsordning för detaljplaner, vilka typer av planer och vilka funktioner som ska prioriteras. Den blir vĂ€gledande för förvaltningen i det fortsatta arbetet.

Det var för ungefÀr ett Är sedan som det stod klart att StÄngÄdalsbanans VÀnner, tillsammans med Attraktionskraft Kisa och Kisa-VÀstra Eneby hembygdsförening, skulle bevara godsmagasinet.
Det var för ungefÀr ett Är sedan som det stod klart att StÄngÄdalsbanans VÀnner, tillsammans med Attraktionskraft Kisa och Kisa-VÀstra Eneby hembygdsförening, skulle bevara godsmagasinet.
Karta: Kisa station
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!