– Alla ska vi producera mer själva och vi ska öka vår självförsörjningsgrad i Sverige och då måste fler producenter till. Här i Kinda har vi gott om kött, vilt, ägg och mjölk, allt sånt finns, men vi har inte tillräckligt med grönsaker och potatis. Därför skulle vi behöva fler jordkällare, för att kunna bevara dem på ett bättre sätt, förklarar föreningens eldsjäl Barbro Bragée när vi träffas vid Helena Olssons jordkällare i Boxhult utanför Kisa.

På lördag, i samband med Östgötadagarna, kommer Kindamat finnas på plats vid höstmarknaden i Hycklinge. På hembygdsgården Höganlid finns nämligen en jordkällare, och det är här som uppropet kommer att genomföras.

– För några år sedan ledde jag projektet "Leve Kinda" där uppdraget var att undersöka hur läget var för kommunens gröna näringar. En röd tråd i projektet blev att Kinda har alla möjligheter att bli en spjutspetskommun vad gäller hållbart leverne och att vi, om en kris kommer, kan ha beredskap för det. Skulle det vara så att elen försvinner är jordkällarna ett nödvändigt och bra alternativ till förvaring, förklarar Helena Olsson.

Artikelbild

| "Kinda har alla möjligheter att bli en spjutspetskommun vad gäller hållbart leverne", förklarar Helena Olsson, som driver företaget Bockshult Education.

Vad hoppas ni att uppropet ska leda till?

– Vi vill uppmärksamma alla om att vara rädda om sina jordkällare, att de ska reparera dem eller bygga nya. Vi hoppas att uppropet leder till att fler förstår hur klimatsmart förvaring det faktiskt är. Vårt motto är ju att det ska vara tryggt att bo i Kinda, och fler jordkällare skulle bidra till det, avslutar Bragée.