– Framförallt känns det som att intresset för debatten har slocknat. Under den senaste tiden har debatten legat på en låg nivå. Om den konstruktiva debatten försvinner uteblir också syftet med hela sidan, förklarar företagaren Anders Vaernéus drygt en timme efter att han, och politikern Lars Karlsson (L), valt att "arkivera" forumet.

I nio års tid har Debattforum Kinda varit en digital arena som skapat stort engagemang. Med nära 2 500 medlemmar, som motsvarar cirka 25 procent av Kindas befolkning, har det som skrivits gjort avtryck hos beslutsfattarna i kommunen. 

– Det har hänt saker i kommunhuset som har sitt upphov på sidan, och det var ju till viss del också vårt syfte från början, även om vi gärna hade sett att fler politiker hade varit mer aktiva. 

Artikelbild

| Politikern Lars Karlsson (L) startade Debattforum Kinda tillsammans med Anders Vaernéus. Nu, efter nio år, väljer de att släcka ned sidan.

Har det funnits någon baksida med forumet?

– Ja, baksidan med en debatt på nätet är hur svårt det är att hålla det rent och snyggt, det tar tid och kräver mycket arbete. Det finns även en del juridiska knepigheter som kan uppkomma om debatten går snett, svarar Vaernéus samtidigt som kollegan Lars Karlsson fortsätter: 

 – Var sak har sin tid. En vanlig missuppfattning är att många tror att det finns en mottagare på kommunen som läser sidan, vilket lett till frustration när inget händer. Då kommunen i dag har ett enkelt system för synpunktshantering som ger ärendenummer och återkoppling så har sidan blivit en förvirrande konkurrent.

Det var vid klockan 16-tiden på torsdagen som forumet släcktes ned.

– Den kan absolut öppnas igen, men just nu kändes det lugnast att hälla vatten på forumet och låta det svalna ett tag, avslutar Anders Vaernéus.