Segerstéen (M): Hela kommunen måste växa

Rimforsa växer så det knakar men på sikt måste alla delar av kommunen växa. Det säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M). "Det är lätt hänt att det blir väldigt mycket fokus på Rimforsa", säger han.

Christer Segerstéen (M) tror inte att Kisa kommer att tappa sin ställning som kommunens största ort.

Christer Segerstéen (M) tror inte att Kisa kommer att tappa sin ställning som kommunens största ort.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2022-01-11 19:00

Rimforsa växer så det knakar. Strax innan jul beslutade samhällsbyggnadsnämnden att ge ett positivt planbesked till Rimforsa 1:129, som gränsar mot områdena Björkliden och Västerliden. På platsen planeras det för omkring 300 nya bostäder. Enligt markägaren och exploatören Magnus Lidén kan det var den största satsningen som någonsin har gjorts i Kinda kommun.

Det är ett påstående som Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Kinda kommun, kan styrka.

– Det är riktigt. Det kan jag hålla med om, säger han och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att i de områden som vi tidigare pratat om har det varit mellan 30 och 40 tomter.

undefined
Christer Segerstéen (M) är kommunalråd i Kinda kommun.

Det här projektet kan, förutom rena tomter för bostäder, även ge plats för verksamheter som restauranger och andra företag. Med andra ord den typen av infrastruktur som för många kan göra en plats mer attraktiv att bo på.

På lång sikt kan det även byggas en skola i området.

– Men då talar vi kanske om 20 till 25 år fram i tiden, säger Christer Segerstéen.

Han säger att om det är något som behövs i kommunen, så är det bostäder.

– Vi ser mycket positivt på privata exploatörer, säger han.

Hur viktigt är det med privata exploatörer för kommunen?

– Det är väldigt viktigt, säger han.

undefined
Det nya området som planeras i Rimforsa gränsar mot områdena Björkliden och Västerliden.

De privata intressenterna står för kostnaderna för planarbetet och när tomterna sedan säljs får de tillbaka sin investering. Samtidigt är det kommunen som fastställer och har beslutanderätt i utformningen av nya detaljplaner.

– Man börjar med ett planprogram och skissar på hur man vill ha det, säger Christer Segerstéen.

Därefter följer flera steg där ärendet ska tröskas i den demokratiska processen. Under processens gång ges även möjlighet för närboende, allmänhet, myndigheter och företag att säga sitt.

– Det är fullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet, säger Christer Segerstéen.

Tiden från idé till ett färdigt område kan ta år, ibland decennier.

Ser du att det finns en risk att en privat aktör får ansvar att utforma ett sådant stort område för kommunen?

– Nej, det är kommunen som fastställer detaljplanen, även om du har privat exploatör. Så där ser jag ingen fara, säger Christer Segerstéen.

Som exempel nämner han detaljplanen för området i Hallstad, som nu är ute på samråd. Efter synpunkter har planen skissats om och öppnat upp ett grönområde där man tidigare planerade att bygga.

– Där har man exempel på hur en planprocess växer fram, där man lyssnar på omgivningen och myndigheterna, säger Segerstéen.

Förutom projektet vid Björkliden pågår just nu flera arbeten med detaljplaner eller kommande detaljplaner på orten.

På kommunfullmäktiges sista möte innan årsskiftet fattade politikerna beslut om att inleda ett planprogram för Rimforsa torg – och på samhällsbyggnadsnämndens sista möte före årsskiftet klubbade man, förutom planerna vid Björkliden och Västerliden, även ett förslag som ska möjliggöra en ökad bebyggelse på Håkantorp 1:21, 3:2 och 5:1. Tanken är, enligt protokollet från samhällsbyggnadsnämndens sammanträde, att villor i två plan ska byggas i området.

Finns det en risk att Rimforsas charm byggs bort?

– Jag skulle säga att det hänger samman med var du bygger och hur du bygger, säger Christer Segerstéen.

Enligt honom har orten under en tid byggts ut i sydlig riktning men han säger att det finns möjlighet för Rimforsa att växa åt flera håll.

– Jag är inte så orolig över att charmen försvinner. Det gäller att tänka sig för när man planlägger.

De senaste åren har det varit stort fokus på Rimforsa – mycket beroende på närheten till Linköping och att det är en plats där många just nu vill bosätta sig.

Men enligt Christer Segerstéen skulle det behövas fler boendeformer på orten.

 – Lägenheter är något som är en bristvara i Rimforsa i dag, säger han.

Det är något som man enligt honom kan ha chans till att bygga när de nya områdena utformas. Framför allt har man äldre personer i åtanke, som i dag bor i villor men vill kunna flytta till ett mindre boende, utan att behöva flytta från orten.

– Det är en viktig bit, att vi har en variation av boendeformer.

I samband med att de nya områdena växer fram finns enligt honom nu en möjlighet att bygga olika slags bostäder. Christer Segerstéen nämner allt från hyresrätter och bostadsrätter till parhus, radhus och villor.

Alla tycker inte om att det byggs, åtminstone inte i närheten av där de bor. Vad tänker du om det?

– Det är en klassisk relation. Bygg gärna men inte nära mig, säger han.

Det är något kommunen ser när olika typen av byggen planeras. Samtidigt är det nödvändigt att kommunen växer.

– Du har en kostnadsfördrivning på all verksamhet årligen. Ska du behålla servicen på vård, omsorg och skola finns det tre vägar att gå. Den ena är att ha en ökad inflyttning och få mer skatteintäkter. Den andra är att, saknas det pengar så höjer man skatten. Den tredje är att spara och dra ner. För det sistnämnda alternativet finns det en gräns för hur mycket man kan dra ner.

– Ska du vara en attraktiv kommun ska du ha en bra skola och äldrevård, säger han.

undefined
Hela Kinda kommun ska växa, säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

När det byggs i den här takten ligger tanken inte långt bort att Rimforsa kanske kan komma att passera Kisa som kommunens största ort. Men enligt Christer Segerstéen är det inget som han tror kommer att hända. Målsättningen är att hela kommunen ska växa. Snarare kan Rimforsa ses som ett lok som kommer att dra med sig resten av kommunen.

– Det blir lätt väldigt mycket fokus på Rimforsa, säger han. Jag är helt övertygad om att, om vi ser vi framåt i tiden, så kommer det att byggas mer i Horn och Hycklinge.

undefined
I framtiden spår Christer Segerstéen (M) att fler bostäder kommer att byggas i de södra delarna av Kinda, exempelvis i Horn.

En anledning till det är besöksnäringen – och i det sammanhanget är närheten till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby viktig.

I de södra delarna av länet finns ett rikt näringsliv, säger Segerstéen. Förhoppningen är på sikt att personer som flyttar till kommunen, och som pendlar till Linköping, ska kunna hitta ett jobb i Kinda. Är det något särskilt tydligt som kommit fram i hans samtal med företagare i kommunen, så är det att de efterfrågar fler bostäder.        

– Det är viktigt att tänka långsiktigt. Jag brukar lite elakt säga att vi politiker bara har förmågan att se framåt en mandatperiod i taget. Men vi har ett ansvar att blicka 10, 15, 20 år framåt. När jag ser i det perspektivet har Kinda fantastiska möjligheter.

Det här är en detaljplan

En detaljplan reglerar hur bebyggelsen får se ut inom ett visst område. Där regleras även gator, parker, vägar och friluftsområden. Hur det ska gå till när en plan ska tas fram regleras av plan- och bygglagen.

Plan- och bygglagen lägger stor vikt vid att processen med att ta fram en ny plan ska vara demokratisk. Det innebär bland annat att olika sakägare ska få möjlighet att komma till tals under arbetets gång med att utforma en ny detaljplan.

Källa: Kinda kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!