Hemlig polisoperation känslig och ifrågasatt

Han kallade sig Ivan och tog uppdraget att smuggla narkotika genom Europa. I verkligheten var han en förklädd polis inom operationen "Costa", som lett till åtal mot två män som misstänks organisera smugglingen. Nu ska domstol pröva om infiltrationen höll sig inom ramarna.

Delar av beslaget från transporten som gick mellan Spanien och Sverige. Ur polisens förundersökning.

Delar av beslaget från transporten som gick mellan Spanien och Sverige. Ur polisens förundersökning.

Foto: Polisen/TT

Stockholm2021-02-04 05:31

Kort och koncist redogjorde advokat Ivan Fialdini för försvarets inställning när rättegången mot de två männen inleddes i Attunda tingsrätt under torsdagen. Hans klient, en 40-årig man, är oskyldig:

– Försvaret gör gällande att NN (40-åringen) blivit utsatt för en otillåten brottsprovokation, sade Fialdini.

Operation Costa, som allt kretsar kring, inleddes i februari 2017 sedan polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige. En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet ställdes in på en 58-årig man bosatt i Portugal som beskrivs som "spindeln i nätet".

Polisoperatören kallade sig Ivan och sade sig vara verksam inom främst transportbranschen men med "ett öppet sinne för de flesta typer av affärer", som det står i en sammanfattning av operationen i förundersökningen.

Smugglade "choklad"

58-åringen ska enligt utredningen redan tidigt i kontakten med Ivan berättat att han var inblandad i smuggling av "choklad" (läs: hasch). Han frågade också Ivan om denne kunde tänka sig att ordna med transporter av "choklad" genom Europa.

Några år senare, i februari 2020, skulle transporten bli verklighet med hjälp av 40-åringen, som 58-åringen hjälpt Ivan att få kontakt med. 388 kilo cannabis gick från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Det 58-åringen och 40-åringen inte visste var att polis i de olika länder lastbilen passerade hela tiden bevakade transporten. Och att chauffören som Ivan ordnat fram egentligen var en tysk tulltjänsteman.

Några timmar efter att lastbilen kommit fram till en lagerlokal i Kungsängen och lastats av slog polisen till.

“Ser mörkt ut” skrev 40-åringen till Ivan senare på kvällen, innan också han själv greps av polis.

Inte uppmana

I januari i år åtalades 58-åringen och 40-åringen, misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, eller medhjälp till respektive brott.

Rättegången mot dem kommer att hålla på ytterligare åtta dagar, delvis innanför stängda dörrar då mycket information kring operationen är sekretessbelagd. Stort fokus kommer att hamna på frågan om brottsprovokationen höll sig inom ramarna för vad som är tillåtet.

För att åklagare ska kunna fatta beslut om infiltration och "provokativa åtgärder", som det kallas, krävs en stark misstanke om allvarlig brottslighet och att det inte går att utreda brottet med andra metoder.

Inför uppdraget fick infiltratören order om att "aldrig uppmana, påverka eller förmå någon att begå brottslig handling som denne inte visat sin avsikt att begå". Ivan skulle heller aldrig påverka någon att prata eller svara på frågor genom att hota, pressa eller tvinga dem, löd instruktionen.

"Bollen i rullning"

– Ur polisiär synvinkel kanske infiltrationsmetoden är effektiv, men det brister ju litegrann i specifik reglering av den och det föreligger en viss fara när man går in och påverkar ett skeende och påverkar människor. I det enskilda fallet så kanske människor försätts i situationer som de aldrig ens hade kunnat förutse, säger advokat Thomas Martinson, som företräder 58-åringen, till TT.

Hans klient förnekar brott.

– Vi är av den uppfattningen att den här arbetsmetoden har påverkat vår huvudmans beteende och vad han har gjort och inte, säger Martinson.

Åklagare Sara Nilsson hävdade dock i sin sakframställan att både 58-åringen och 40-åringen ingått i en organiserad verksamhet med narkotika, som var redan pågående då Ivan kom in i bilden.

– Bollen är så att säga redan i rullning, sade Nilsson.

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta "provokativa åtgärder" krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!