Fisk och lingon i fokus på Nobelkalaset

Det blir lingon och fisk för kung Carl Gustaf, Nobelpristagarna och övriga gäster på Nobelbanketten den 10 december. Havet och norra Sverige står för inspirationen på trerättersmenyn.

Nobelstiftelsen presenterar Jacob Holmström och Annie Hesselstad som årets kock och konditor till Nobelbanketten i Stadshuset. Annie Hesselstad får uppdraget för andra gången i rad.

Nobelstiftelsen presenterar Jacob Holmström och Annie Hesselstad som årets kock och konditor till Nobelbanketten i Stadshuset. Annie Hesselstad får uppdraget för andra gången i rad.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobel2023-12-06 13:34

Jacob Holmström, krögare från Halmstad, ansvarar för förrätt och huvudrätt.

– Jag vill inte avslöja någon specifik ingrediens, men det kommer att vara fisk, skaldjur och alger som används bland annat, säger han på en pressträff med Nobelstiftelsen.

Jacob Holmström har tidigare drivit restaurang Gastrologik i Stockholm där mottot var att enbart använda svenska ingredienser.

– Så då hade vi ingen citron, ingen choklad, eller så. Men en viss inspiration från Norge hade vi och jag kommer ha samma filosofi för den här menyn

För Jacob Holmström är det premiär i Nobelsammanhang men vid sin sida har han en rutinerad person. Annie Hesselstad är Nobelkonditor för andra året i rad.

– Det är en otrolig ära att få göra detta igen. Jag går in den här veckan med ett annat lugn i förra året, säger hon.

Till efterrätt blir det lingon. Annie Hesselstad har sedan förra årets Nobelfest bott en period vid Riksgränsen där hon fick upp ögonen för de röda bären.

– Jag vill visa det bästa av Sverige på en tallrik, säger hon vid pressträffen.

Har du lärt dig något efter förra året?

– Att det inte ska vara för komplicerat - det är ändå 1400 personer som ska serveras, säger hon men tillägger skrattande att hon kanske inte har lärt sig tillräckligt.

Jacob Holmström säger att han blev väldigt glad när han hörde att Annie Hesselstad skulle vara konditor.

– Dels för att hon är en fantastiskt konditor men också för att hon har gjort detta en gång. Jag är ganska nervös, det är en betydligt större skala än vd jag är van vid.

I våras fick de båda veta att de skulle få det ärorika uppdraget, men fram till idag har det varit hemligt.

– Det har varit väldigt svårt att inte avslöja sig. Folk har ju undrat vad jag håller på med och i bland har jag behövt försvinna för att provlaga maten. Och att beställa råvaror i förväg, så pass mycket just den här tiden. Några har nog misstänkt vad som är på gång, säger Jacob Holmström.

Årets Nobelkock Jacob Holmström är lättad över att inte behöva smussla om vad han gör.
Årets Nobelkock Jacob Holmström är lättad över att inte behöva smussla om vad han gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!