Djur dör i torkan: "Går tills de dukar under"

Bilder av döda giraffer, zebror och elefanter vittnar om torkans förödande konsekvenser för Kenyas vilda djur. Sällsynta arter riskerar att försvinna helt. –Det är väldigt, väldigt skrämmande. Vi ser en kollaps av hela ekosystemet, säger Allan Carlson, på Världsnaturfonden WWF.

Foton som WWF tagit med drönare visar torkkatastrofens konsekvenser i Kenya: döda nätgiraffer, grevyzebror och elefanter.

Foton som WWF tagit med drönare visar torkkatastrofens konsekvenser i Kenya: döda nätgiraffer, grevyzebror och elefanter.

Foto: Lawrence Tikolo/WWF Kenya

Kenya2023-02-23 07:31

Giraffens döda kropp avtecknar sig mot den knastertorra jorden. Den långa halsen är sargad, kraniet lyser vitt mellan resterna av den fläckiga, ljusbruna pälsen.

Nytagna drönarfoton av kadaver kastar ljus på den svåra torkans förödande konsekvenser för Kenyas vilda djur.

– Det är väldigt, väldigt skrämmande. Som min kollega i Kenya sade – vi står och ser en kollaps av hela ekosystemet, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF, och tillägger:

– Det är inte bara det att man ser elefanter, zebror eller giraffer som ligger döda. Djuren är så försvagade att de kommer att dö i veckor och månader framöver.

Förvärrad kris

Den svåra torkan på Afrikas horn, till följd av väderfenomenet La Niña, är inne på sitt fjärde år. 22 provinser i Kenya är påverkade – vilket motsvarar ungefär halva Sveriges yta. Hårdast drabbade är de nordliga och östliga delarna av landet samt grannländerna Etiopien och Somalia.

Redan i slutet av fjolåret uppgav kenyanska myndigheter att hundratals elefanter, giraffer och sällsynta zebror dött på grund av brist på vatten och föda. Två månader senare är läget ännu mörkare – människor, boskap och vilda djur svälter.

– Torkan har förvärrats och krisen är djupare än den var i december då det såg riktigt, riktigt illa ut. Det finns ingen ljusning i sikte, säger Allan Carlson.

Sällsynt zebra hotad

Ett av de många vilda djur som drabbas är elefanter, som behöver upp till 100 liter vatten om dagen. De står inför att antingen stanna kvar där det finns några sinande vattenhål – men inget bete – eller att ge sig av.

– De drar ut på vandringar där de tror att det finns bete och så går de tills de dukar under, säger Allan Carlson.

I nationalparken Amboseli har var tionde elefant dött. Än värre är läget för den sällsynta grevyzebran, som bara finns i Kenya samt i liten utsträckning i södra Etiopien och Somalia. I december beräknades cirka en femtedel av arten ha dött – nu befaras det vara ännu fler.

– Arten är anpassad till torra klimat och klarar sig utan vatten i fem, sex dagar. När då drygt 20 procent av hela arten har dött på grund av torka, så kan man bara tänka sig hur de andra arterna har drabbats.

"Jagas mot ättestupan"

Även nätgiraffen och hirolaantilopen, som har sina huvudsakliga utbredningsområden i de hårdast drabbade regionerna, är hotade. Enligt Allan Carlson finns bara omkring 400–500 hirolaantiloper kvar i världen.

Även om regnet skulle komma i vår vet han inte om de spröda ekosystemen kan återhämta sig. Mycket är redan förstört och arter riskerar att förloras, säger han.

– De här arterna jagas mot ättestupan av klimatet. Det finns inga enkla lösningar på hur man ska hantera det, mer än att vi på något sätt måste tackla klimatförändringarna. Det är en väldigt tydlig signal om vad som händer och hur rasande fort det går.

Riskerar hel generation elefanter

En ytterligare följd av torkan är att tjuvjakten av sällsynta arter som grevyzebra, nätgiraff, impala, hirola och koantilop ökar när människor saknar mat och säljer köttet vidare till städerna för att få in inkomster.

Enligt Allan Carlson har tjuvjakten på elefanter efter många års arbete gått ned i Afrika. Men populationen har ännu inte återhämtat sig och han ser med oro på hur de försvagade djuren på Afrikas horn drabbas hårt av torkan.

– Risken är att man förlorar en hel generation elefanter. Att det inte kommer att födas några eller att de som föds inte kommer att överleva.

"Väldigt många djur har dött och ett otroligt stort antal är väldigt försvagade", säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.
"Väldigt många djur har dött och ett otroligt stort antal är väldigt försvagade", säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.
Fakta: Torkans effekt – miljoner barn akut undernärda

Torkan på Afrikas horn beskrivs som den svåraste på 40 år.

En orsak är att klimatfenomenet La Niña denna gång varit exceptionellt långvarigt. Det gör att regnen i den här delen av Afrika uteblir, samtidigt som exempelvis Sydostasien drabbas av svåra översvämningar.

22 miljoner människor riskerar att svälta och 5,1 miljoner barn är akut undernärda på grund av torkan, enligt FN:s matprogram (WFP).

Beräkningar pekar mot att 60–70 procent av de kenyanska nomadfolkens boskap, som får, getter och kameler, har dött på grund av svält eller för att människor tvingats slakta dem för att få mat.

Det är svårt att veta exakt hur många vilda djur som dött. Som ett exempel visar siffror från Kenya Wildlife Service och organisationen International Fund for Animal Welfare (Ifaw), att ekosystemet i nationalparken Amboseli totalt förlorade över 6 000 djur mellan juni och november 2022.

Vattenbristen skapar farliga situationer när vilda djur luktar sig till vatten i byarna. Elefanter har exempelvis gått in i byar och haft sönder vattenbehållare som körts ut till lokalbefolkningen.

WWF arbetar bland annat med akutinsatser för att lindra torkans effekter och kör exempelvis ut vatten och höbalar för att hjälpa människor och djur i avlägsna byar.

Källa: Världsnaturfonden WWF, Ifaw

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!