Arklövs frigivning överklagas

Åklagaren överklagar tingsrättens beslut om att omvandla polismördaren Jackie Arklövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff. Det finns en beaktansvärd risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, enligt åklagaren.

Örebro tingsrätt beslutade den 14 juni att Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Åklagaren har nu överklagat beslutet. Arkivbild.

Örebro tingsrätt beslutade den 14 juni att Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Åklagaren har nu överklagat beslutet. Arkivbild.

Foto: Ewa Tures/TT

Brott2023-06-30 08:51

"Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning när de kommit fram till att Jackie Arklövs livstidsstraff ska tidsbestämmas", skriver åklagare Helena Falkerby i sin överklagan till Göta hovrätt, som Folkbladet tidigare har rapporterat om.

"Utifrån det utredningsunderlag som finns står det enligt min uppfattning klart att det alltjämt föreligger en beaktansvärd och konkret risk för att Jackie Arklöv ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Det finns därför ett absolut hinder mot omvandling av livstidsstraffet", skriver hon vidare.

41 års fängelse

Det var tidigare i juni som Örebro tingsrätt meddelade att livstidsstraffet för Jackie Arklöv skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff på 41 år. Det skulle innebär att han kan släppas fri hösten 2026, med utgångspunkt i huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

I sin bedömning tittade Örebro tingsrätt bland annat tittat på i vilken utsträckning Arklöv medverkat till sin återanpassning till samhället och huruvida han misskött sig under sin tid i fängelse.

Två poliser mördades

Arklöv är dömd för dubbelmordet på två poliser i Malexander för snart 25 år sedan.

Det var den 28 maj 1999 som Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland rånades av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. I den efterföljande jakten på bankrånarna sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och greps efter att ha sökt vård. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö och Tony Olsson togs av polis i Costa Rica i juni samma år.

I början av 2000 dömdes de tre för dubbelmordet i Malexander, försök till mord, tre fall av grovt rån och försök till grovt rån till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Domen fastställdes i juni samma år av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Han är även dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. Axelsson släpptes fri i september 2022 efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Olsson kan som tidigast bli fri hösten 2023.

Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson dömdes till livstids fängelse för morden på två poliser i Malexander 1999.
Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson dömdes till livstids fängelse för morden på två poliser i Malexander 1999.
Fakta: Från livstid till tidsbestämt straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt. Dess bedömning bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!