Grovt givande av muta är den brottsrubricering som de två fotbollsspelarna står åtalade för efter matchfixningsskandalen i samband med mötet mellan IFK Göteborg och AIK förra året.

De ska enligt åtalet ha försökt att få AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos att ta mutor för att påverka resultat i matchen. Just Stamatopoulos var ett av huvudvittnena under torsdagens rättegång vid Stockholms tingsrätt, där det mesta handlade om vad som egentligen hade hänt på den där restaurangen i Stockholm, där de två åtalade männen och Stamatopoulos hade träffats.

När målvakten vittnade mot de två spelarna berättade han att han tror att han hade riskerat sitt liv om han hade gått med på muterbjudandet som han säger sig ha fått från duon.

Jag undrade vad som skulle hända om jag inte kunde påverka matchen som de ville. De sade att det är inget problem, men jag sade att “det är inte så det funkar, jag skulle bli dödad”, sade Kenny Stamatopoulos under sitt vittnesmål.

Åklagaren Johan Lindmark menar att mötet på restaurangen bara går att tolka på ett sätt.

Som jag ser det så finns det inget utrymme för missförstånd från Kenny Stamatopoulos sida, säger Lindmark, som yrkar på två års fängelse.

"Helt unikt"

Försvarsadvokaten Johan Åkermark menar å andra sidan att målet består av en klassisk ord mot ord-situation:

Jag menar att det är en klassisk ord mot ord-situation. Allt emanerar från Kenny Stamatopoulos. I övrigt finns det ingen bevisning. Kenny säger själv att han var väldigt chockad. Och det är klart att är man så chockad så kan man tolka situationen felaktigt.

Åkermark säger vidare att ingen har hävdat att den tidigare spelaren har deltagit i någon diskussion om pengar.

Jag menar att det inte finns tillräcklig stödbevisning för Kennys version, säger advokaten.

De båda tidigare spelarna nekar till anklagelserna.

Grät i rätten

En av dem börjar gråta i rätten när han tillfrågas om han erbjöd Kenny Stamatopoulos en muta.

Det värsta är att jag inte fick en chans att berätta min version. Det är inget skämt att få sitt namn förstört, säger han.

När den andre åtalade ex-spelaren vittnar beskriver han samtalet med Kenny Stamatopoulos som lättsamt.

Han sa att "det var några killar som erbjöd mig pengar för matchfixning". Han sa att de erbjöd mig en summa mellan 200 000 och 500 000 och jag sa “jaha skulle du inte ha gjort det för två miljoner då”?
Det var en killfråga, man kunde sagt “skulle du springa naken på stan för 500 000”. Men det är den frågan som gör att vi sitter här i dag.

Tingsrättens dom kommer förkunnas 6 december klockan 11.00.