Kommunen vill skära i kulturen

Det finns frågetecken när det gäller Folkets hus framtid. Kommunstyrelsen har aviserat att man vill minska det årliga bidraget.

Folkets hus riskerar nedbantat kommunalt bidrag nästa år. Det kan bli tal om mer ideellt arbete för föreningen.

Folkets hus riskerar nedbantat kommunalt bidrag nästa år. Det kan bli tal om mer ideellt arbete för föreningen.

Foto: Daniel Bennelid

Boxholms kommun2019-11-28 15:30

I dag får Folkets hus 300 000 kronor per år. Verksamhetschefen, och den sedan lång tid tillbaka drivande kraften, Birger Ekström slutar sin anställning vid årsskiftet.

S-styrda Boxholms kommun och Folkets hus-föreningen lever i ett slags symbios. Ordförande i föreningen är Claes Sjökvist som också sitter för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen. Kassören Henrik Milton Carlsson sitter för samma parti i fullmäktige.

– När det togs upp i ks om bidraget så sa jag att om bidraget tas bort så lägger Folkets hus ner, säger Claes Sjökvist.

Han menar att Folkets hus är ortens kulturella centrum. Bion är viktig, och där visas som bekant inte bara film. Riksteaterföreningen har föreställningar, musikframträdanden ordnas och digitala sändningar av klassisk musik visas.

– Vi har en viktig uppgift att sprida bildning, menar Claes även om han är medveten om att opera och balett lockar få av ortsborna.

Han säger att han vet att alla politiker inte gillar Folkets hus och att vissa menar att man ska lämna detta till privata aktörer och till lokalt föreningsliv. Men han menar att det skulle leda till ett smalare kulturutbud i Boxholm.

– Vi har tillgång till det som Folkets hus och parker erbjuder, vilket innebär att det kommer gästande musik och teater till lilla Boxholm.

Birger Ekström har ju skött det mesta, hur ska han ersättas?

– Sänkta bidrag innebär mer ideellt arbete. Vi kommer att lägga fokus på bion och livesändningarna. Två i styrelsen har gått en maskinistutbildning i höst och vi har en tekniskt bevandrad styrelsemedlem som kan hantera de koder som behövs för att få hem digitala filer. Det är också ett arbete att välja ut vilka filmer som kan ha potential i Boxholm och sätta ihop ett bra program, säger Claes Sjökvist.

De ledande företrädarna för de politiska partierna vill inte föregripa det beslut som väntas komma i januari. Kommunstyrelsen har varit enig om att vänta med att besluta om kommande bidrag till efter nyår. Man vill invänta Folkets hus-föreningens bokslut.

Birger Ekström själv är fåordig i sina kommentarer. Men han tycker att det varit en fantastisk tid och han tror att Folkets hus, med alla de aktiviteter som ordnas, varit och är en tillgång för Boxholm. Han får medhåll av Claes Sjökvist:

– Balett kanske inte går hem bland boxholmarna men kommunen tjänar på att det kommer 60 personer från annat håll för att uppleva vad Boxholm har.

Karta: Boxholm Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!