Kocken i ny tävling – nu i TV4

Matlagningsintresset föddes i farmor Elins kök i Boxholm där Emma var med och lagade mat och bakade. Nu tävlar hon i tv.

Emmas matlagningsintresse föddes hemma hos farmor Elin.

Emmas matlagningsintresse föddes hemma hos farmor Elin.

Foto: Privat

Boxholms kommun2019-09-13 16:00

Kända och mindre kända kockar som tävlar i matlagning, det är TV4:s "Kockarnas kamp". Där är Emma Shields (tidigare Erlandsson) en av deltagarna.

Matintresset föddes alltså hemma i farmors kök. Där fanns värme och trygghet, farmor lagade mat med mycket kärlek, säger Emma. Och det är den kärleken hon vill lägga i sin matlagning. 

Emma Shields är 29 år men har hunnit jobba på en rad restauranger, flera med en eller ett par Michelin-stjärnor. Hon inledde karriären på PM & Vänner och fortsatte till Djuret, Oaxen krog, Restaurang Volt och Omakase köttslöjd. Senast var hon köksmästare på Restaurang Flickan, och i dag är hon egen företagare och jobbar främst med privata middagar och catering.

Fast nu är det inte den kreativa matlagningen som hon ska tävla med i Kockarnas kamp. Programmet spelades in i maj och här handlar det mycket om snabbhet och precision – att vara bra på hantverket.

 – Det var roligt och väldigt obehagligt på en gång, säger hon. Jag ville kräkas varenda gång jag gick in i den där ladan...

Hon är tävlingsmänniska, men brottas också med prestationsångest. Redan under gymnasietiden deltog hon i olika kocktävlingar som hon gick segrande ur. Efter gymnasiet blev det Yrkes-VM och Nordiska mästerskapen. 2009 utsågs hon till årets framtidslöfte på Restauranggalan. Hon tog ett OS-guld med juniorkocklandslaget 2012 och gick till final i Årets kock 2015. 2018 blev hon årets Rising star, utsedd av White Guide.

Emma med sin älskade farmor Elin Andersson för rätt länge sen hemma i Boxholm.
Emma med sin älskade farmor Elin Andersson för rätt länge sen hemma i Boxholm.
Karta: Boxholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!