Hon lĂ€gger ner dansskolan – efter 39 Ă„r

Det Ă€r inget fel pĂ„ Ă„tervĂ€xten i den dansanta familjen Brunberg i StrĂ„lsnĂ€s. ÄndĂ„ lĂ€gger Traceys dansskola ner efter 39 Ă„r och tusentals elever.

En liten show-pose stÀller de upp pÄ, AnnLouise, Tracey och Moa. Men Traceys dansskola i StrÄlsnÀs Àr nedlagd frÄn och med i höst.

En liten show-pose stÀller de upp pÄ, AnnLouise, Tracey och Moa. Men Traceys dansskola i StrÄlsnÀs Àr nedlagd frÄn och med i höst.

Foto: Sune Johansson

Boxholms kommun2019-10-14 20:30

I köket i villan pĂ„ VetevĂ€gen i StrĂ„lsnĂ€s sitter mormor, dotter och dotterdotter. De har alla lagt ner en stor del av sin tid i mormor Tracey Brunbergs dansskola i Åsbo skola. Men nu Ă€r det slut. Elevantalet har successivt sjunkit, frĂ„n upp emot 300 elever per termin. En rad grupper i stort sett varje vardag, till totalt 30 elever i vĂ„ras. StrĂ„lsnĂ€s Ă€r inte samma barnrika samhĂ€lle lĂ€ngre. Och konkurrensen har hĂ„rdnat frĂ„n alla gym och frĂ„n studieförbund.

– Och min rygg klarar det inte lĂ€ngre, sĂ€ger Tracey som hunnit bli 74 Ă„r.

Det var egentligen för dottern AnnLouises skull som mamma Tracey startade dansskolan 1980.

– Jag tog danslektioner i Mjölby nĂ€r jag var 7–8 Ă„r, men sĂ„ flyttade vi till StrĂ„lsnĂ€s, sĂ€ger AnnLouise Brunberg Andersson.

Skolan blev en omedelbar succé och vÀxte snabbt. Ryktet spred sig och snart kom elever frÄn bÄde Mjölby och TranÄs.

Tracey Ă€r född i Brighton och utbildad dansare. Hennes showgrupp hade turnĂ© och pĂ„ nĂ„got sĂ€tt fick Tjadden Hellström nys om dem och bjöd in dem till hans revy i Stockholm. Året var 1967. Tracey var 22. Det mĂ„ste varit nĂ„got speciellt med den revyn, för Tracey och tvĂ„ av de andra tjejerna i gruppen blev kvar i Sverige.

– Vi var fem och trĂ€ffas fortfarande varje semester i England.

För Traceys del var det en viss Bosse Brunberg som höll henne kvar i Sverige. De gifte sig Äret efter och hamnade som sagt sÄ smÄningom i Mjölby och sedan StrÄlsnÀs. Bosse jobbade pÄ Sparbanken och blev lokalt kÀnd som nöjespappa. Han gick bort 1993.

Tydligen fanns det ett uppdĂ€mt behov i StrĂ„lsnĂ€s med omnejd. Grupperna i Åsbo skola blev fler och fler, det dansades showdans, jazzdans, step och fridans.

– Det fanns i stort sett bara fotboll, och det var fĂ„ flickor pĂ„ den tiden som lockades av det, menar Tracey.

80-talet var ett dansande Ärtionde. "Flashdance" pÄ bio och "Fame" pÄ tv. MÄnga flickor (och nÄgra enstaka pojkar) lÀngtade efter en karriÀr pÄ scenen.

I tonĂ„ren började AnnLouise hjĂ€lpa till som hjĂ€lplĂ€rare och nĂ€r hon fyllt 18 och hade körkort körde hon egna grupper. Skolan hade undervisning inte bara i Åsbo, utan Ă€ven pĂ„ andra platser, VĂ€derstad och pĂ„ dĂ„varande Lundbyskolan i Mjölby.

Förutom skolan och dansgruppernas uppvisningar engagerade sig mor och dotter i olika dansuppsĂ€ttningar i revyer, modevisningar och galor. SkĂ€nninge Lions revy och Motala lokalrevy. AnnLouise följde efter mamma och bildade  showdansgruppen Arabesque som var given pĂ„ lokalrevyn i Motala pĂ„ 90-talet.

Det var dÀr som lilla Moa, 4, sÄg mamma och mormor pÄ och bakom scenen.

– Det var ungefĂ€r i den Ă„ldern som jag började dansa. Egentligen skulle man vara sju Ă„r för att börja i grupperna, sĂ€ger Moa Andersson.

PÄ SkÀnninge Lions revy gjorde hon scendebut. En i baletten blev skadad och Moa fick hoppa in. Tracey som regissör, AnnLouise hjÀlpregissör och Moa dansande pÄ scenen. Tre generationer dansare.

– OcksĂ„ min mamma var dansare. Hon tĂ€vlade i sĂ€llskapsdans i England, berĂ€ttar Tracey.

Tusentals elever har gÄtt igenom hennes dansskola. Exakt hur mÄnga vet hon inte. För mÄnga var det en rolig fritidsaktivitet. Andra har gÄtt lÀngre. Flera av hennes före detta elever har blivit proffsdandare. Mattias Bladh och Linda Söderholm, bÄda frÄn Mjölby och Petra Johansson frÄn StrÄlsnÀs. Teddy Rydberg frÄn Boxholm var med i Arabesque och Àr i dag designer.

Tracey Brunberg kom till Sverige för att dansa i Tjaddens revy. Den
Tracey Brunberg kom till Sverige för att dansa i Tjaddens revy. Den
Traceys dansskola

"Det kĂ€nns sjĂ€lvklart i hjĂ€rtat. Det har varit en stor Ă€ra och glĂ€dje." SĂ„ skriver de pĂ„ dansskolans Facebooksida dĂ€r beskedet ges om nedlĂ€ggningen.

Tracey Brunberg, 74, professionell showdansare innan hon startade Traceys dansskola i StrÄlsnÀs, dÀr hon fortarande bor.

AnnLouise Brunberg Andersson, 48, undersköterska. Dotter till Tracey. Bor utanför StrÄlsnÀs.

Moa Andersson, 22, servitris. Dotter till AnnLouise och dotterdotter till Tracey. Bor i Borghamn.

Karta: StrÄlsnÀs
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!