Förskola riskerar att läggas ner

Vargstigens förskola i Boxholm föreslås läggas ner för att spara pengar. Nu har över 400 personer skrivit under en namninsamling för att visa sitt missnöje.

På Vargstigens förskola finns idag 18 platser. Var barnen som går där skulle placeras om förskolan läggs ner, kommer att behandlas i ett senare läge, menar kommunens skolchef.

På Vargstigens förskola finns idag 18 platser. Var barnen som går där skulle placeras om förskolan läggs ner, kommer att behandlas i ett senare läge, menar kommunens skolchef.

Foto: Julia Djerf

Boxholms kommun2019-11-17 21:00

– Vi har stött och blött det här i flera omgångar och jag förstår ju att det blir konsekvenser för familjerna, men vi måste få ihop vår budget, säger kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S).

Framtiden för Vargstigens förskola i Boxholm har varit oviss i flera år. När Mjölnarkullens förskola med fem avdelningar öppnade 2014 fanns planen att mindre enheter i kommunen på sikt skulle läggas ner.

– Mindre förskolor kostar ju mer pengar. Men Vargstigen är en jättefin förskola, så det här är verkligen inga roliga förslag.

Nedläggningen finns med i budgetförslaget för 2020. På tisdag kommer besparingarna att gås igenom i kommunstyrelsen som sen föreslår till beslut i kommunfullmäktige den 9 december. I slutet av förra veckan lämnade föräldrar in en omfattande skrivelse där man lyfter förskolans betydelse för dem och för kommunen i stort. Vid 20-tiden på söndagen hade 422 personer skrivit under. Föräldrarna ifrågasätter hur kommunen ska kunna tillgodose barn som är i behov av mindre barngrupper och en farhåga är att barngrupperna på övriga förskolor i och med detta kommer att bli större.

– I dagsläget är det för tidigt för mig att uttala mig om det, eftersom det än så länge bara är ett politiskt förslag, säger skolchefen Conny Oskarsson, som ansvarar för konsekvensanalysen som ska presenteras för kommunstyrelsen.

– Men vi ser redan nu att vi kommer att behöva öppna garantiförskolan Vitsippan igen som då får fungera som ett dragspel tills vi vet exakt hur det faktiska barnantalet är.

Totalt räknar Boxholms kommun med att spara 1,3–1,5 miljoner kronor på nedläggningen. Utöver det hoppas man få villan som Vargstigen finns i såld. Rykten om att marken skulle vara aktuell för nya tomter, avfärdas dock av Britt-Marie Johansson.

Föräldrar menar att nedläggningen gör kommunen mindre attraktiv, vad tänker du om det?

– Det förstår jag att man kan tycka, men vi har ju fler jättebra förskolor.

Kan det bli aktuellt att lägga ner fler?

– Det vet vi inte. I nästa års budget är det bara Vargstigen som är aktuell.

På tisdag kväll är de som vill diskutera frågan med politikerna inbjudna till Stenbocksskolan. Kritik har framförts att dialogen hålls först efter att kommunstyrelsen redan tagit ställning, men enligt kommunalrådet tar de mer än gärna emot förslag på hur kommunen skulle kunna spara på andra sätt.

Villan, som Vargstigens förskola huserar i, hoppas Boxholms kommun kunna sälja för att få in extra pengar, om förskolan läggs ner.
Villan, som Vargstigens förskola huserar i, hoppas Boxholms kommun kunna sälja för att få in extra pengar, om förskolan läggs ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!