70 år ingen ålder på en traktor

En del är rostiga och slitna, andra är glänsande välpolerade och ompysslade. Alla puttrar dock glatt omkring på gärdet och plogfårorna blir imponerande raka.

Hela fältet fullt med traktorer med många år på nacken.

Hela fältet fullt med traktorer med många år på nacken.

Foto: Susanne Hasselqvist

Boxholms kommun2019-10-13 12:00

Det är veterantraktorplöjning i Åsbo och bortåt 40 traktorer av alla möjliga sorter finns att beskåda. I över tjugo år har Tobbe Nilsson arrangerat veteranplöjningar och intresset bara växer.

– Första gången hade vi sju traktorer, säger han. Nu är det bortåt 40 anmälda. Intresset bara växer.

Det är inte bara motorintresse som ligger bakom intresset för veterantraktorerna.

– Det roliga är att bevara det gamla, säger Tobbe Nilsson. På 60-70-80-talen var det massor med gamla maskiner och redskap som gick till skrot. I dag letar folk efter sånt.

Att köra traktor är ingen konst, intygar han, det kan vem som helst med vanligt körkort klara. Att plöja är däremot något annat. Det sätter kunnandet på prov. 

En som kan riktigt mycket är Per-Åke Ivarsson från Gunnarskog i Värmland. Han sitter på sin gamla Grålle från 1953 och myser när han ser ut över traktorerna på gärdet.

– Hur jag blev intresserad av traktorer? Det är medfött. Jag minns inget annat.

Ferguson TE20, Grålle, är en riktig klassiker. Den tillverkades 1947-56 och enligt Per-Åke Ivarsson har 37 000 sålts i Sverige.

– Det finns kanske 25 000 kvar. Många har fått ta stryk under åren, men nu tas de om hand på ett helt annat sätt. Och de håller, säkert i 100 år. 

Per-Åke är Grålledoktor, en av 21 i Sverige som hjälper till med reservdelar och goda råd. 

– Vi är 6 800 medlemmar i Grålleklubben: bönder, kirurger och präster, alla sorter. En gammal traktor är bra till mycket.

Raka fina fåror, vare sig man har en enskärig plog eller många plogblad efter traktorn.
Raka fina fåror, vare sig man har en enskärig plog eller många plogblad efter traktorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!