Efter fyra år ihop – nu bryter butiken samarbetet

Sofia Fackler och Maria Selin har drivit butiken Sofia & Maria i Borensberg tillsammans, men nu går de skilda vägar.

Sofia Fackler och Maria Selin har drivit butiken tillsammans sen 2019, men går nu separata vägar för att ge verksamheterna möjlighet att växa på olika håll.

Sofia Fackler och Maria Selin har drivit butiken tillsammans sen 2019, men går nu separata vägar för att ge verksamheterna möjlighet att växa på olika håll.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2024-01-28 18:00

– Det här får ses som den fredligaste skilsmässan någonsin, och kanske den kortaste avståndsmässigt med, säger Sofia Fackler och skrattar. 

Sen 2019 har möbeltapetsör Sofia Fackler och keramiker Maria Selin drivit present-, inrednings- och hantverksbutiken. Sofia berättar att hon kommer flytta sin del av verksamheten cirka hundra meter till Sundlingsvägen 8, där hon haft sin verkstad sedan innan. 

– Vår lilla butik har blivit för liten för oss och våra visioner. För att vi båda ska kunna utvecklas så har jag flyttat ut mitt sortiment.

undefined
Sofia kommer kunna utöka sina öppettider då hon får sin butik och verkstad på samma plats.

Vad innebär det här för din verksamhet tror du?

– Det blir lättare för mig att utöka öppettider då jag har verkstad och butik på samma ställe och det blir mindre tidskrävande för mig att vara på två platser. Jag kan också ha mer huvudfokus på mina möbler och ändå ha andra produkter i min butik som inte tar tid från möblerna.

Hon tänker sig bland annat miljövänliga hushålls- och rengöringsprodukter som tvål och såpa.  

– Just nu renoveras lokalen och jag har inte fått något preliminärt datum för premiäröppning än. 

undefined
Det är fortfarande oklart när Sofia Fackler kommer kunna öppna sin nya butik på Sundlingsvägen, men hon hoppas snabbt efter att snickarna renoverat klart.

Sofia berättar att de olikt många andra butiker i större städer haft en bra ruljans på försäljning även under pandemin och trots inflationen.

– Det har kommit mer kunder som inte är ortsbor som hittat till Borensberg och det är kul. 

Vad tror du att det kan bero på?

– Mycket tack vara att Hotell Vik finns som serverar mat och det är lättare att göra en längre shoppingdag i Borensberg. 

Maria Selin stannar kvar i lokalen och fortsätter med sin verksamhet som nu heter Marias keramik och inredning, 

– Jag har nu fräschat upp lokalen och kommer fortsätter sälja min keramik och mer lokalt hantverk som tidigare samt inredning och presenter. 

undefined
Maria hoppas att hennes kermaikkurser på sikt även kan gynna även andra verksamheter i Borensberg, som restauranger och hotell.
undefined
Maria Selin är spänd på att ha kurser i keramik.

Gör du någon nysatsning?

– Jag utökar med att ha prova-på kurser i keramik och jag hoppas att det kan komma intressenter nationellt och att det kan bidra till att andra företag på orten får kunder via den här satsningen med.

Men finns det inte risker med att din och Sofias verksamhet delas?

– Jag kommer säkert mista en del kunder, men jag hoppas att det kommer nya. Och min förhoppning är att min utökning med kurser kan locka till sig nya kunder också. Sofia finns ju bara en uppförsbacke bort och vi kommer fortfarande att ha webbshopen ihop. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!