Björsäter skola kan få nytt skolkök och matsal

Kommunpolitiker träffades på Björsäter skola för att bland annat diskutera planerna att bygga en helt ny matsal och ett nytt kök.

Mikael Sjöberg visar var den eventuella byggnaden kan komma att stå, samt förklarar de olika användningsområdena utöver skolkök och matsal.

Mikael Sjöberg visar var den eventuella byggnaden kan komma att stå, samt förklarar de olika användningsområdena utöver skolkök och matsal.

Foto: Lina Gillman

Björsäter2022-10-13 16:00

– Just nu går elever och lärare till ett närliggande servicehus som används som matsal och skolkök. Vi hyr det av en extern ägare, med ett kontrakt som går ut i mars/april 2024, säger kommunalrådet Joakim Magnusson (C). 

Kommunpolitikerna i Barn- och utbildningsutskottet träffas denna tisdag utanför Björsäter skola där eleverna just gått ut på rast. 

En huvudpunkt på agendan är det eventuella nybygget av en skolmatsal och ett kök.

– Vi i den nuvarande majoritet ser helst att vi kommer igång med bygget i år, säger Joakim Magnusson. 

undefined
Joakim Magnusson (C) och Malin Svensson (S) deltog båda på barn och utbildningsutskottets möte i Björsäter.
undefined
Precis vid mötets start kom eleverna ut på rast och sprang genast bort till lekplatsen.

På plats är Mikael Sjöberg från kommunens fastighetsavdelningen som har fått i uppdrag att ta fram förslag på en lösning.  

– Vi har landat i att en nybyggnation är det bästa alternativet. Den mest optimala platsen för den fristående byggnaden är på andra sidan gång- och cykelvägen bakom gympasalen.

Varför just den platsen?

– Det går att få säkra transporter dit utan att behöva åka in på skolgården. Även om eleverna fortfarande behöver gå ut för att ta sig dit är det ändå mycket närmare än att gå till servicehuset. 

undefined
Mikael Sjöberg visar var den eventuella byggnaden kan komma att stå, samt förklarar de olika användningsområdena utöver skolkök och matsal.
undefined
Den eventuella nybyggnationen föreslås att byggas vid området vid bilen till vänster och den skymtande grushögen.

I förslaget ska den nya byggnaden kunna användas till annat också.

– Det kan bli en expedition för rektorn och sjuksköterskan, men även en plats för hemtjänsten att husera i. Tanken är också att det kan bli en samlingsplats för ortsborna vid krislägen, eftersom det planeras för solceller, egen ventilation och värme.

Mikael Sjöberg understryker att dessa funktioner även gör byggnaden mer attraktiv vid en eventuell försäljning i framtiden. 

– Det behövs även ett större samlingsrum som exempelvis kan användas vid föräldramöten eller discon. 

Enligt förslaget kan byggnaden få fyra larmade zoner som skulle göra det lättare att hyra ut olika delar av lokalen.

undefined
Joakim Magnusson tycker inte det är ett bra alternativ att förlänga kontraktet med servicehuset där barnen nu går och äter sin skolmat.
undefined
Utskottet fick se planritning där högra delen är kök, mitten än matsal och vänstra delen expedition samt en egen zon för hemtjänsten. Just nu har rektorn Annika Görefelt ingen egen arbetsplats på skolan utan får låna en arbetsplats från lärarna.

Fredrik Ebbestad (M) frågar om det är kapacitet eller skick som gör att servicehuset inte är ett alternativ.

– Skick främst, lokalerna har ett stort renoveringsbehov och sedan är det en dyr hyra. Med en nybyggnation vinner vi mer än bara en matsal, säger Mikael Sjöberg.

Han förklarar att de redan har tagit in offerter. Om det tas beslut om nybyggnation innan årsskiftet tror han att lokalerna kan stå klara innan kontraktet med servicehuset går ut mars/april 2024. 

De politiska diskussionerna fortsätter och utskottet kan i nuläget inte ge svar på när beslut kommer att tas. 

undefined
Mikael Sjöberg, från kommunens fastighetsavdelning, har varit ansvarig för att ta fram förslag till nybyggnation på Björsäter skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!