Tyra, 10, fick ja på medborgarförslag

Förra året lämnade Tyra Fyrsten in ett medborgarförslag. Nu får hon svar och är nöjd över beskedet.

Tyra Fyrsten får tummen upp av kommundirektör Robert Bredberg för sitt medborgarförslag om grön påse.

Tyra Fyrsten får tummen upp av kommundirektör Robert Bredberg för sitt medborgarförslag om grön påse.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-30 22:00

När fullmäktige i förra veckan skulle besvara Tyra Fyrstens medborgarförslag var hon på plats. 

Tyra Fyrsten lämnade in sitt medborgarförslag i november förra året. Med det ville hon att Åtvidaberg skulle införa insamlingssystem för matavfall, liknande de system som finns i Linköpings och Västerviks kommuner.

Förslaget krävde inte någon större utredning. Parallellt med att det lämnades in arbetade Åtvidabergs Renhållning AB med att förbereda beslut om att samla in matavfall. 

– Beslutet togs i början av året. Vi ska införa grön påse, sa fullmäktiges ordförande Elisabet Edlund (S) som också sitter i bolagets styrelse. 

Fullmäktiges svar gick därmed helt enligt Tyra Fystens förslag: "matavfallsinsamling kommer att genomföras med start under våren 2020 i Åtvidabergs kommun".

Efteråt var Tyra nöjd. Kommundirektören Robert Bredberg gav tummen och sa: 

– Ett jättebra förslag. Har du fler så återkom gärna. 

Ett annat medborgarförslag om sophantering fick också svar. Hans Wincent, känd från Farmen i TV4, fick däremot tummen ner för sitt förslag att kommunen skulle införa flerfackstunnor för sopsortering och återvinning.

Av svaret framgår att kommunen inte tar ansvar för förpackningar, då insamling av material för återvinning hanteras inom producentansvaret. Förpackningar ska idag ska lämnas vid återvinningsstationerna.

Samtidigt pekar fullmäktige på att  bostadsnära insamling av förpackningar ska vara fullt utbyggt till 2025 och hanteras inom producentansvaret. 

Karta: Åtvidabergs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!