Skördefest lockade hundratals besökare

Omkring 400 personer besökte skördefesten i Salfvedal i lördags. De nystekta och omättligt populära raggmunkarna var väl värda att köa för tyckte bland andra Åtvidabergsbon Gullan Andersson: "Ja, fantastiskt att de kan göra så god raggmunk.”

Skördefest med raggmunk. Kön var lång till raggmunkarna som gräddas på stora stekbord vid hembygdsgården i Salfvedal.

Skördefest med raggmunk. Kön var lång till raggmunkarna som gräddas på stora stekbord vid hembygdsgården i Salfvedal.

Foto: Stefan Holgersson

Åtvidabergs kommun2019-10-06 15:00

Kön ringlade lång till det rykande stekbordet där raggmunkarna gräddades av flinka fingrar med stekspadar.

– Det var 26 personer före mig i kön, som var lika lång när jag fått min raggmunk. Men det gick ändå ganska fort att komma fram, säger Gullan Andersson, som gladdes åt skördefesten.

Christina Ottosson, ordförande i Yxnerums hembygdsförening, var överväldigad över att så många kommit till Salfvedals Gästgifveri.

– Fantastiskt med så mycket folk. I runda tal 400 personer. Här är besökare från runt omkring. Från Linköping, Söderköping, Ringarum, Norrköping med flera orter.

Bland besökarna hördes idel positiva kommentarer. Många av dem återvänder år efter år.

– Det här är tradition. Man kan äta raggmunk och kroppkakor och handla grönsaker. Ett extra plus att veta att de är odlade här i trakten, säger Kickan Grimstedt från Falerum.

Den stora frågan var om det som serverades skulle räcka. Det hade skalats potatis och förberetts för 300 portioner raggmunk och 100 portioner kroppkakor.

– Raggmunken räckte precis, men kroppkakorna tog slut lite för tidigt, säger Christina Ottosson när hon pustar ut och summerar skördefesten.

Ekonomiskt inbringade den cirka 35 000 kronor, men då är utgifterna ännu inte borträknade.

– Vi är jättenöjda med dagen. Det är skönt att få inkomster med tanke på att vi har mycket renovering på husen.

250 familjer är medlemmar i Yxnerums hembygdsförening, som är synnerligen aktiv och drivs av ett stort gäng eldsjälar. Ett 30-tal personer var involverade i skördefesten, vilken avslutar säsongens aktiviteter.

– Våra olika arrangemang har vuxit och ökat i antal besökare. Vi börjar till Valborg och har sedan någon aktivitet varje månad, säger Christina Ottosson, och räknar upp midsommarfirande, Borkhultsdagen, Fruntimmersveckan med mera.

De ideellt arbetande medlemmarna har jobbat hårt med de populära arrangemangen. För ett par år sedan drabbades föreningen av så mycket som sju inbrott under en och samma säsong. Övervakningskameror installerades för att få bukt med de ovälkomna besöken. I år har de ”bara” haft ett inbrott, då hembakade kakor och tårtbottnar stals inför Mors dag-firandet.

– Inbrott skapar oro och merarbete för oss. Inför skördefesten slapp vi i alla fall det. Kanske tack vare att ett par Stockholmsfamiljer med husbilar övernattade här. De frågade om lov och vi sa tack, gärna!

Birgitta Ristenstrand och Lars Magnusson jobbade för högtryck med att grädda raggmunk och steka fläsk. Det fanns en oro att det inte skulle räcka till alla hungriga som köade, men det gjorde det precis.
Birgitta Ristenstrand och Lars Magnusson jobbade för högtryck med att grädda raggmunk och steka fläsk. Det fanns en oro att det inte skulle räcka till alla hungriga som köade, men det gjorde det precis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!