Så firar biblioteket sina150 år

Biblioteket firar sina 150 år med ett fullspäckat program. "Tanken med dagen är att vi ska locka alla, från barn till medelålders och äldre."

Emelie Schepp gästar 150-årsjubilerande Åtvidabergs bibliotek på lördag.

Emelie Schepp gästar 150-årsjubilerande Åtvidabergs bibliotek på lördag.

Foto: Sara Segraeus/Arkiv

Åtvidabergs kommun2019-10-15 10:30

Det säger Marie Drejstam, bibliotekarie på Åtvidabergs bibliotek. Hon har en lång anställningstid med hela 41 år i bibliotekets tjänst. 

– Jag började på biblioteket när det låg i nya kommunhuset. Då var det inte stort, säger hon. 

Under 150 år har biblioteket huserat i olika lokaler. Det första ska ha funnits i Brukskontoret. Roy Andersson, arkivansvarig på Brukskultur Åtvidaberg har grävt i bibliotekets historia berättar om detta under jubileumsdagen på lördag. 

Då fylls biblioteket vid Gamla torget av arrangemang mellan kl 10-15. För de yngsta finns Mamma Mu och Teater Trampolin på plats, liksom en fiskedamm, ansiktsmålning och pyssel på barnavdelningen. 

Åtvidabergs egen Tommy, känd från Torghumor delar med sig av raggningstips och dejting från scenen. Bakom kostymen av keps och rutig flanellskjorta finns Philip Kullgren som nu kör en live-show.

Viveka Adelswärd, professor emerita och författare,  är inbjuden för att hålla födelsedagstal till biblioteket. Efter henne tar Åtvidabergs musikkår över, kanske med en pampig fanfar? 

Sist ut gästas det jubilerande biblioteket av deckardrottningen Emelie Schepp från Norrköping. Hon har gett ut en rad gastkramande deckare som utspelar sig i Norrköping. 

Under dagen finns också Kulturskolan och Kärnhuset på plats. Fika, korv och soppa finns till försäljning i cafédelen. Hela programmet med tider finns på kommunens hemsida: atvidaberg.se. I samband med firandet öppnas också den nya passagen till Åssagården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!