Partystämning när Alléskolan firade pris

Popcorn i strutar av gamla ordböcker har en strykande åtgång när Alléskolan firar utmärkelsen Årets skolbibliotek.

Det var kö till popcornkuren, där Thea Swärdh och Alva Carlberg i klass 9 D delade ut strutar och satte stämpel på de elever som fått sin strut.

Det var kö till popcornkuren, där Thea Swärdh och Alva Carlberg i klass 9 D delade ut strutar och satte stämpel på de elever som fått sin strut.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-02 18:00

Discoljuset fladdrar, möter glittrande flaggor och dunkande bas. Det är härligt trångt och högljutt utanför skolbiblioteket under onsdagen. 

Kommunens barn- och utbildningschef Hans Grimsell har hittat tillbaka till skolan som han tidigare har varit rektor för. 2012 drev han på en nystart av skolbiblioteket. Nu är han med och firar att skolbiblioteket tagit hem den finaste utmärkelse ett skolbibliotek kan få. 

– Jätteroligt, säger han.

Förra veckan hämtade personal vid skolbiblioteket tillsammans med lärare och rektorer hem utmärkelsen på bokmässan i Göteborg.  

Kunde du tro att skolbiblioteket skulle få sådan framgång? 

– Inte när vi startade. Men jag förstod ganska snabbt att Karin Nielsen Lundin, som var den första som anställdes till det nya skolbiblioteket, hade tankar och idéer som stack ut. 

Hans Grimsell säger att Alléskolans bibliotek inte är som andra skolbibliotek. 

– Det har blivit en plats för samarbete, det har blivit en angelägenhet för alla på skolan och bidrar verkligen i undervisningen.

Elever och personal trängs på dansgolvet och följer rörelser som projiceras på en vägg. I popcorn-kuren står Thea Swärdh och Alva Carlberg från 9D och delar ut popcorn, en strut per elev. Tjejerna gillar sitt skolbibliotek och säger tillsammans att det är en mysig plats med bra personal. 

Inne i biblioteket rullar ett klipp från skolbibliotekets egen Youtube-kanal. Författare, influencers och kommunalråden hyllar biblioteket och delar med sig av lästips. 

Eleverna fick vara med och fira utmärkelsen Årets skolbiblioteket.
Eleverna fick vara med och fira utmärkelsen Årets skolbiblioteket.
Karta: Alléskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!