De cyklade för glatta livet i leran

Risten runt i höstväder som bjöd på lätt regn. På två hjul. Lerigt och - alldeles fantastiskt roligt. "Kul tävling", jublade damsegraren Amanda Bohlin.

Starten har gått för det drygt 3,5 mil långa loppet runt sjön Risten i Björsäter. Det blev ett tufft lopp med branta backar och en hel del leriga stigar.

Starten har gått för det drygt 3,5 mil långa loppet runt sjön Risten i Björsäter. Det blev ett tufft lopp med branta backar och en hel del leriga stigar.

Foto: Pelle Johansson

Åtvidabergs kommun2019-09-29 17:00

Det var sjätte gången som tävlingen "Risten runt" anordnades av Björsäter SK och den här gången kom drygt 220 till start.

140 föranmälda herrar, 28 dito damer plus ett 70-tal efteranmälningar.

Häftigt, tyckte tävlingsledaren Anders Sundén efter att den stora tävlingsklungan gett sig iväg från start- och målområdet vid Sätervallen.

– Intresset för det här bara växer. Första året hade vi drygt 80 startande. Men än har vi inte nått taket. 300 känns som en rimlig nivå, sa han och fortsatte:

– Fast då måste vi bygga en större organisation kring det hela. Nu har vi omkring 30 funktionärer som delar på ansvaret.

Sundén beskriver banan runt Risten som tämligen enkel, tekniskt sett.

– Men det finns några tuffa partier med branta backar som kan suga musten ur åkarna. Men som helhet är det en slinga som passar de allra flesta. Man behöver inte vara superduktig för att klara den.

Damklassen vanns av Amanda Bohlin från Åtvidaberg, men nu boende i Stockholm och tävlande för HiQ Sports Club.

Hon passerade mållinjen med ett leende på läpparna som blev aningen större när hon fick veta att hon hade varit ute i 1 timma, 21 minuter och 7 sekunder

Från tävlingskansliet meddelades att det var den snabbaste tiden någonsin i damklassen.

– Kul. Fast det var lite geggigare än vad jag hade förväntat mig. Sedan fanns det en del stora stenar som jag fick passa mig för.

– Och backarna var riktigt tuffa. Där fick jag slita ganska mycket.

Amanda Bohlin berättade att hon tidigare har tävlat på landslagsnivå i triathlon, kortdistans, men att det nu är mountainbike för hela slanten.

– För att det är roligare, sa hon och skrattade.

Herrklassen vanns av Fredrik Lagerkrantz, tävlande för Kolmården MTB, före Adam Engström från Mera Lera MTB i Linköping och lagkompisen Stefan Carlsson på tredje plats.

Segertiden blev 1 timma, 13 minuter och 59 sekunder.

– Ett bra lopp. Det går att ta sig fram riktigt snabbt på den här banan. Det gör också att det blir ganska jobbigt med få möjligheter till återhämtning. Du måste hela tiden vara på tå och ha fullt fokus, menade vinnaren som kunde summera en riktigt bra tävlingssäsong:

– SM-guld och tvåa på EM, båda i H 40-klassen, och så det här. Förra året kom jag tvåa. Skönt att få avsluta med en seger. Nästa helg blir det fest, det kan jag lova.

Vinnaren av damklassen, Amanda Bohlin från Åtvidaberg men numera boende i Stocholm.
Vinnaren av damklassen, Amanda Bohlin från Åtvidaberg men numera boende i Stocholm.
Karta: Björsäter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!