Artistens bolag försatt i konkurs

Satsningen höll inte. Tommy och Madelene Ekman som nyligen sålde Sandelius begärde i veckan sitt konditori- och restaurangbolag i konkurs.

"Vi satsade helhjärtat för att göra något bra för Åtvidaberg, men åtvidabergarna talade om att de inte ville ha oss, säger Tommy och Madelene Ekman efter att deras konditori- och restaurangbolag försatts i konkurs.

"Vi satsade helhjärtat för att göra något bra för Åtvidaberg, men åtvidabergarna talade om att de inte ville ha oss, säger Tommy och Madelene Ekman efter att deras konditori- och restaurangbolag försatts i konkurs.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-11 19:30

Ett misstag räckte. Bristerna i livsmedelshygienen på Sandelius under förra året, som hamnade i riksmedia och senare i lokalpressen, blev avgörande, menar Tommy Ekman. 

–  Vi trodde att det skulle räcka att göra om och göra rätt, men det blev värre. Vi blev det svarta fåret. Har man fått den rollen så sprids den, även om den inte är sann. 

Tommy och hustrun Madelene Ekman talar öppet och samstämt ut om den kraschade satsningen att driva Sandelius och Maddes kök och Event. I veckan blev konkursen ett faktum: 

–  Vi var tvungna att begära bolaget i konkurs. Det var på obestånd.

Linköpings tingsrätt försatte under onsdagen Såskoppen AB (tidigare Bertil Sandelius konditori AB) i konkurs. 

–  Vi jobbade in i det sista för att hitta en annan lösning. Det gick inte, säger Tommy och uppger att det finns skulder och att fordringsägare kommer att drabbas av konkursen.

Omfattning, orsak och omständigheter ligger på advokat Magnus Nedstrand att hantera. Han har precis fått uppdraget som konkursförvaltare av tingsrätten.

–  Jag kommer att träffa Tommy och Madelene i närtid, säger han och uppger att han inom en månad ska vara klar med konkursbouppteckning och efter sex månader lämna sin förvaltarberättelse. 

Tommy och Madelene Ekman ger sin version av vad som lett fram till konkursen. De tillträdde Sandelius i januari 2018 med visioner.

–  Vi har satsat helhjärtat och gett vår kärlek och själ till det här, säger Madelene.

Under hösten förra året växte verksamheten. Intill konditoriet öppnades Maddes Kök och event med sikte på större sittningar som julbord, evenemang och underhållning.

– Vi har inte lyckats få omsättning på Maddes, säger Tommy. 

Han ger själv en förklaring: Sandelius och Maddes sattes som i blockad efter mediarapporteringen kring livsmedelshygienen. 

– Åtvidabergarna talade om att de inte ville ha oss, då vi behövde dem som mest.

Han ser bristerna som ett misstag, som ledde till omtag. Men skadan var skedd. Missnöje spreds på sociala medier.

– Det är svårt att driva verksamhet och bo på en liten ort. Vi har nog underskattat det. Om man gör ett misstag så blir konsekvenserna enorma. Det är orättvist.

Tommy Ekman slog igenom som popartist i bandet Freestyle under 1980-talet och är fortfarande verksam på den svenska musikscenen. Han har levt i offentligheten, men har inte tidigare varit med om att ett misstag fått så omfattande konsekvenser och lett till näthat.

– Det är en livsläxa. Människor lever i en egen värld på sociala medier,  det är ett socialt fenomen och det drabbar personer i offentligheten, antingen om du är politiker, artist eller bloggare. 

Känslorna är blandade: från ilska till besvikelse, men också lättnad över att konditoriet lever kvar. Linds bageri övertog verksamheten (inte bolaget) och öppnade förra veckan. 

–  Vi är glada över det, säger Madelene. 

Ångrar ni er att ni satsade på Sandelius? 

– Man ska aldrig ångra att man satsat. Vi är ändå stolta över det vi gjort och vi har också fått kärlek tillbaka, som mejl och blommor. 

Livet går vidare. Planerna på att sälja villan och lämna Åtvidaberg har lagts på hyllan. 

– Vi blir kvar, meddelar Madelene och berättar att Tommy fortsätter med musiken, medan hon själv sköter bokningar. 

– Det är spelningar i princip varje helg. Jag kör förstås gamla låtar som publiken vill höra, men jag har fått blodad tand och kommer ut med nytt material också, säger Tommy.

Omsättningen på satsningen Maddes Kök och event kom inte upp i väntade nivåer och är enligt makarna Ekman en orsak till  konkursen.
Omsättningen på satsningen Maddes Kök och event kom inte upp i väntade nivåer och är enligt makarna Ekman en orsak till konkursen.
Anrikt kondis i Åtvid

Sandelius konditori öppnades den 17 februari 1950 i då nybyggda lokaler vid Stortorget.

Bertil Sandelius, som gav namn åt kondiset kom att driva rörelsen i 50 år med orginalinredningen intakt. 

Krister Söderqvist tog över i maj 2000. Han byggde om och drev Sandelius i 17 år innan makarna Ekman tog över i januari 2018. 

På kanelbullens dag, den 4 oktober i år, öppnade Linds bageri i lokalerna och har bytt namn till Linds. Den nya verksamheten drivs i ett annat bolag och berörs inte av konkursen.

Karta: Stortorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!