Tre fick oväntade glädjebesked – får årets utmärkelser

En sprang tolv kilometer med cykel i Sahara. En annan startade en blomstrande förening för snart 40 år sedan. En tredje ser till att barn och unga kommer ut i naturen.

Kristina Nyström har just fått beskedet att hennes scoutkår, Ekumenia scout Åtvidaberg får utmärkelsen Årets förening. Hon får en spontankram av en av sina elever i klass 9 A, Ellen Lundqvist som verkligen förstår att hennes mattelärare får priset.

Kristina Nyström har just fått beskedet att hennes scoutkår, Ekumenia scout Åtvidaberg får utmärkelsen Årets förening. Hon får en spontankram av en av sina elever i klass 9 A, Ellen Lundqvist som verkligen förstår att hennes mattelärare får priset.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-11-12 19:00

Det handlar om årets mottagare av de priser som samhällsbyggnadsutskottet utser. Ordförande Joakim Magnusson (C) ägnade fredagens förmiddag åt att åka runt med glädjebesked. 

– Det här är roligare än budgeten, skojar han när han smugit in på Hälsofabriken för att gratulera cyklisten Amanda Bohlin, årets mottagare av Åtvidabergsplaketten.

undefined
Amanda Bohlin är rörd över beskedet att hon får utmärkelsen Åtvidabergsplaketten. "Jag är otroligt tacksam", säger hon.

Hon får utmärkelsen för sina idrottsprestationer under året: bland framgångarna finns segern i Vasaloppet och svenska mästerskapet, men också internationella starter. 

– Jag har fått så otroligt mycket kärlek från folk i Åtvidaberg, säger hon och blir rörd över att få ännu en bekräftelse. 

Cyklingen har blivit en livsstil. 

– Jag är en gnetare, säger Amanda som har för avsikt att försvara alla sina titlar under nästa år, men också gör fler internationella starter. 

Fast att återvända till ett hett ökenlopp i Sahara lockar inte. 

– Det var något år sedan. Det var 43 grader och begränsat med vatten. En sträcka fick jag springa med cykeln i tolv kilometer.   

Under fredagen grattas också Kristina Nyström. Hennes elever på Alléskolan har just skrivit klart ett matteprov när rektor Maria Eneling knackar på salen och släpper in Joakim Magnusson. 

Kristina Nyström är kårchef för Equmenia Scout Åtvidaberg, som utsetts till Årets förening för sitt arbete med barn och unga i Åtvidaberg. Hon blir rörd, torkar några tårar och utbrister över prissumman om 10 000 kronor:

– Då kan vi köpa ett nytt tält. 

undefined
Samhällsbyggnadsutskottets ordförande Joakim Magnusson (C) smyger in på mattelektionen för att avslöja vem som får utmärkelsen Årets förening. Kristina Nyström blir rörd när hon får höra att det är Ekumenia scout Åtvidaberg, där hon är kårchef.

I salen sitter bland annat eleverna Ellen Lundqvist, Neima Mohammed och Arvid Jonsson. De blir lika glada som sin lärare och trots att de inte är med i scouterna, så förstår de hennes engagemang för unga.

– Hon är värd pris, säger Neima.

– Hon vill att alla ska lyckas och lär ut så bra, säger Ellen. 

– Hon får mig att klara matten, säger Arvid. 

91-åriga Gun-Britt Nyhlén blev också överraskad när Joakim Magnusson knackade på hemma i Björsäter. Hon får årets kulturstipendium för sitt engagemang i föreningslivet, främst i örtagårdsföreningen Borago, som nästa år firar sitt 40:e år. 

undefined
Gun-Britt Nyhlén var med och startade örtagårdsföreningen Borago och var dess ordförande under många år. Nu, vid 91 års ålder är hon vice ordförande och ser fram emot föreningen 40-årsjubileum nästa år.

– Jag är alldeles överväldigad. Jag går som i en bubbla. Det känns hedrande, säger hon när vi möts i örtagården vid Villan.

Den ligger henne varmt om hjärtat. Nu hoppas hon att uppmärksamheten kan locka fler till föreningen. 

– Vi behöver fler som sköter om örtagården.

Utmärkelserna som utöver äran består av 10 000 kronor delas ut under fullmäktige i december.   

Amanda Bohlin vann cykelvasan i år och möttes av mycket kärlek från Åtvidaberg och hela landet.
Amanda Bohlin vann cykelvasan i år och möttes av mycket kärlek från Åtvidaberg och hela landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!