Här ökade inflyttningen – kommunen växer

Med 44 nya invånare tar sig kommunen över 11 500 invånare. Ett tillskott som också kommer att märkas i kommunkassan, enligt kommunalrådet Joakim Magnusson (C)

När kommunalrådet Joakim Magnusson (C) blickar framåt tror han på fortsatt befolkningsutveckling. "För att klara det behövs nya bostäder", säger han.

När kommunalrådet Joakim Magnusson (C) blickar framåt tror han på fortsatt befolkningsutveckling. "För att klara det behövs nya bostäder", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Åtvidaberg2023-03-07 14:00

När statistikmyndigheten SCB släppte befolkningsutvecklingen för 2022 pekar siffrorna uppåt för Åtvidaberg. 

Befolkningen uppgår till 11 506 invånare, ett plus på 44 personer, jämfört med 2021. 

– Det ser positivt ut, säger Joakim Magnusson. 

Det är också bättre än kommunens egen prognos över befolkningsutvecklingen. I budgeten för 2023 räknade kommunen med oförändrad befolkningsantal. Med 44 nya invånare följer ökade statsbidrag.

– Det blir 1,5 miljoner kronor mer i intäkter än beräknat. Det är jättevälkommet nu när vi står vi inför stora ekonomiska utmaningar, säger Joakim Magnusson.

Främsta orsaken till ökningen i antal invånare är inflyttningen under 2022. 581 personer flyttade till Åtvidaberg, medan 500 flyttade från. Det ger ett positivt flyttnetto på 81. 

Det så kallade födelsenettot är däremot negativt. Det föddes 103 nya åtvidabergare under året. Under samma tid gick 150 personer bort. 

Med en justering från SCB om 10 invånare blir den totala ökningen 44 invånare. 

År 2010 var Åtvidabergs befolkning 11 503 invånare, nästintill på samma nivå som i dag. Invånartalet har därefter pendlat. Lägsta noteringen står år 2013 för med 11 460 och högsta, 11 617 under år 2016. 

Betyder det något för en kommuns självkänsla att den växer? 

– Ja, det tycker jag och jag uppfattar att vi har en positiv spiral här nu. Det gäller både den kommunala servicen och näringslivet, säger Joakim Magnusson. 

undefined
När kommunalrådet Joakim Magnusson (C) blickar framåt tror han på fortsatt befolkningsutveckling. "För att klara det behövs nya bostäder", säger han.

I kommunens budget för 2023 pekar prognoser på en minskning av befolkningen under de kommande åren, 2024 och 2025. Trots det tror Joakim Magnusson på stigande siffror. 

Han pekar bland annat på kommunens stora exploateringsprojekt Grebo Norrby, som ska ge nya bostäder.

– Om det inte byggs fler bostäder kommer vi att tappa befolkning. Vi behöver nya bostäder för att få en fungerande rotation på bostadsmarknaden.   

Han fortsätter: 

– Det blir mer och mer ensamhushåll och fler bor kvar i sina villor. Det behövs fler bostäder för att vi ska få befolkningstillväxt.

Vad för slags bostäder behövs?

– Både villor och olika typer av flerbostadshus.

Hur ska det uppnås i tider med inflation och höga bolåneräntor?

– Det är en utmaning. Än så länge ser vi inte någon förändring i prognoserna för Grebo Norrby, men det är klart att det är kärvare tider. Någon gång måste det vända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!