MP reagerar på högt tonläge från SD: "Är aggressivt"

Debatten om det höga tonläget i politiken går vidare. "Det kan inte bli ramaskri varje gång vi höjer tonen", säger Ronja Haienhjelm (SD) efter kritik från Linda Ivarsson (MP).

Tre av SD:s sju ledamöter i fullmäktige; Max Haienhjelm, Ronja Haienhjelm och Thea Blomquist, försvarar SD från anklagelser om högt tonläge och hårt debattklimt i fullmäktige. "Vi får inte svar på våra frågor, då blir det frustrerat, säger Ronja Haienhjelm.

Tre av SD:s sju ledamöter i fullmäktige; Max Haienhjelm, Ronja Haienhjelm och Thea Blomquist, försvarar SD från anklagelser om högt tonläge och hårt debattklimt i fullmäktige. "Vi får inte svar på våra frågor, då blir det frustrerat, säger Ronja Haienhjelm.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-12-11 09:00

Det är ett irriterat läge i Åtvidabergspolitiken. I det senaste fullmäktige höjde SD tonläget, så pass att ordförande Elisabet Edlund (S) reagerade.

– Jag hoppas att vi inte behöver svära i våran talarstol i fullmäktige, sa hon efter att Max Haienhjelm (SD) anklagat majoriteten för att inte svara på frågor och använt uttrycket: "Det är fegt, förbannat fegt".

Det blev en stundtals het debatt i flera frågor; bland annat om en SD-motion om kommunens förebyggande arbete med bland annat alkohol och narkotika, men också kring en interpellation från SD om politikers ansvar för brister i äldreomsorgen.

Max Haienhjelm avkrävde flera gånger svar från majoriteten. Han riktade sig bestämt och direkt till majoritetens gruppledare.

En som inte gick upp och besvarade hans frågeställningar var Linda Ivarsson (MP). Hon satt kvar på sin plats under hela mötet.

Varför? 

– Jag vill inte vara en del av det hårda klimatet. Det känns som om man skulle ge sig in i ett bråk. Jag vet inte vad det skulle göra med mig. Jag vill ha en öppen konstruktiv debatt, säger hon.

undefined
Linda Ivarsson (MP) har reagerat på det politiska debattklimatet. När hon avkrävdes svar från SD under det senaste fullmäktigemötet valde hon att sitta kvar i sin bänk. "Jag vill inte vara en del av det hårda klimatet", säger hon.

Efteråt har hon reagerat på debattklimatet, bland annat i två debattartiklar.

– Jag tycker att det är ett väldigt hårt språk med mycket laddade ord och härskartekniker från SD:s sida. Det blir problematiskt, det är på tok för hårt med känslor och förolämpningar.

Upplever du att det är aggressivt? 

– Inte hotfullt, men tonen är aggressiv. När man kommer hem är det som om man blivit utskälld i flera timmar.

Hon uttrycker samtidigt respekt för oppositionens roll:

– De ska inte sitta tysta och applådera majoriteten, men det går att föra oppositionspolitik på bättre sätt.

SD har bemött ett av Linda Ivarssons debattinlägg. Max Haienhjelm vill utveckla sitt resonemang och säger på telefon att SD:s tonläge inte är annat än en "retorisk profil". 

undefined
Tre av SD:s sju ledamöter i fullmäktige; Max Haienhjelm, Ronja Haienhjelm och Thea Blomquist, försvarar SD från anklagelser om högt tonläge och hårt debattklimt i fullmäktige. "Vi får inte svar på våra frågor, då blir det frustrerat, säger Ronja Haienhjelm.

Han kommer senare till Correns redaktion i Åtvidaberg tillsammans med två av SD:s fullmäktigeledamöter; hustrun Ronja Haienhjelm och Thea Blomquist. 

– Vi blir frustrerade när vi inte får svar, säger Ronja Haienhjelm, som är inne på sin tredje mandatperiod och inte tycker att debattklimatet hårdnat. 

– Det har alltid varit hårda debatter i hårda frågor.

Max Haienhjelm försvarar sin rätt att kräva svar och att sätta press på majoriteten. Att han riktar sig direkt till gruppledare och även utskottsordföranden förklarar han med att dessa är arvoderade och ska var pålästa och ha svar.

– Om man inte kan tåla att man blir avkrävd svar, då måste jag fråga om man är rätt människa på rätt plats, säger han. 

Han slår ifrån sig kritiken om att använda härskartekniker, som att förminska eller förlöjliga någon. Konkret har han anklagats för att under budgetdebatten i oktober ha kallat kommunalrådet Lidberg (S) för "Lille Thomas".

Det tillmälet förklarar han som en reaktion på ett nedsättande omdöme om SD:s budgetförslag, som kommunalrådet liknande vid "barn i godisaffär". 

– Jag använder inte härskarteknik om inte någon annan gör det före. 

De tre SD-ledamöterna är inte bara frustrerade över bristen på svar på sina frågor. De menar också att debatten om tonläget avleder från debatten om sakfrågor, som hanteringen av arvoden och brister i äldreomsorgen. 

Har ni någon självrannsakan i att det blir ett hårt debattklimat?

– Nej, inte med tanke på att vi inte får svar. Om vi fått bra och konkreta svar då hade vi inte haft något problem med hårt debattklimat, säger Max Haienhjelm.

undefined
Åsa Merving (M) förstår SD:s frustration när majoriteten inte svarar på frågor. Samtidigt önskar att debatten förs på ett annat sätt från SD:s sida. "Man kan behöva tona ner sig", säger hon.

Åsa Merving (M) har lång politiskt erfarenhet och vet att tonen kan bli hård. Förra veckans fullmäktige var hetsigt, menar hon. 

– Det jag reagerade mest på var att majoriteten inte svarade. Är man arvoderad så är det ens skyldighet att vara påläst och svara. Har man inte svar så får man be om att återkomma.

Joakim Magnusson (C), kommunalråd och gruppledare var en av de som avkrävdes svar från SD. Han menar att han besvarade en del, men inte alla av SD:s frågor. Någon fråga skulle han återkomma med svar på. 

undefined
Joakim Magnusson (C) menar att SD inte alltid är nöjt med de svar partiet får på sina frågor. "Vi har pratat om att vi måste bli tydligare med att de fått svar", säger han.

– Ibland godtas inte våra svar. En del detaljfrågor får man ställa till verksamheterna, inte till politiken. 

Frågan om debattklimatet har i veckan lyfts i majoritetens politiska ledningsgrupp. En slutsats där är att majoriteten måste bli tydligare när man gett svar.

– Vi måste ha en god arbetsmiljö i kommunen, oavsett om det är i politiken eller på våra arbetsplatser, säger Magnusson och passar på att nämna att veckans sammanträde i kommunstyrelsen avlöpte i en "bra ton".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!