Nytt plusresultat – 21 miljoner kronor över målet

Åtvidabergs kommun gör ett rejält ekonomiskt överskott i bokslutet för 2023. Samtidigt missar kommunen tre av nio övergripande mål.

Åtvidabergs kommun gör ännu ett resultat över budgetmålet.

Åtvidabergs kommun gör ännu ett resultat över budgetmålet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-04-17 08:20

Det är ett nästan 100-sidigt bokslut över det gångna verksamhetsåret, både i siffror och text som i veckan nådde kommunstyrelsen. 

Här ställs budgetmålen och övergripande mål mot det verkliga utfallet. 

Ekonomiskt sett gör kommunen ännu ett resultat över det budgeterade. Årets resultat landar på närmare 37 miljoner kronor, 21,6 miljoner kronor över budgetmålet om 15,6 miljoner kronor.  

– Våra verksamheter har genererat överskott. Det beror framför allt på att skatteunderlaget blev markant bättre än vi räknat med. Allt flöt på åt rätt håll, vi hade bra elavtal och tog inga smällar, sammanfattar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) och uppger att han ännu inte "grottat ner" sig i det finansiella. 

Istället framhåller han personalen – totalt sett 1057 anställda – och en medarbetarenkät om hållbart medarbetarengagemang.

– Enkäten visar att våra medarbetare mår bra. Det är viktigt att poängtera. Vi har inte uppnått ett bättre resultat på bekostnad av personalen, säger han. 

Vad händer med överskottet?

– De förstärker soliditeten och går in i resultatet. Nyttan med det är att det ger investeringsutrymme. Vi kan investera mer, men vi måste vara försiktiga med vår investeringsvolym, säger kommunalrådet Joakim Magnusson (C).

Thomas Lidberg flikar in:

– Vi har skjutit investeringar framför oss och sitter med ett stort investeringsbehov. 

Han nämner direkt Grebo skola som ett "jättestort investeringsbehov". Samtidigt funderar han över om någon del av överskottet kan gå tillbaka till invånarna. 

– Det kan vara till någon engångsgrej, något som visar att vi gör något för Åtvidaberg. Själv tänker jag mycket på våra gator. Ska de se ut som de gör, med stora potthål?

Sett till de övergripande målen, som är kopplade till kommunens vision nås bara sex av nio mål.  

Det ekonomiska målet nås. Däremot missas målet när det gäller goda uppväxtvillkor. Det mäts i en rad områden och får godkänt på samtliga utom ett – behörighet till gymnasiet. 

Även målen kopplade till god infrastruktur och bostäder/mark för att invånarna ska bli fler, missas.

Grönt ljus blir det däremot på övergripande mål kopplat till biologisk mångfald, en lärande organisation, en "kommun för alla", god samverkan samt att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Årsredovisningen går nu vidare för godkännande till fullmäktige. Summeringen av det gångna året brukar leda till debatt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!