Klockan 10 på lördag går starten för Ösjö 2-takts mopedrally från Folkets park i Ödeshög. Räkna med moln av blårök och det klassiska knattret från 50-kubiks tvåtaktare. I rallyt som går längs en 65 kilometer lång slinga välkomnas veteranmopeder av alla de slag. 148 ekipage har hittills anmält sitt intresse.

– Allt handlar om vädret. Utlovas dåligt väder är det många som inte kommer, och säger de att det ska bli solsken, då kommer folk, säger Daniel Stålknapp som står som evenemangets arrangör.

Förra året kom 79 ekipage till start, och 77 rullade i mål.

– Förra året var första gången vi körde. Då hade vi bra väder och fick mycket beröm från deltagarna. Nu hoppas vi på det dubbla, men kommer det 100 så är vi glada. Eller, vi är glada om det kommer 50.

Trots att Daniel Stålknapp har 23 eller 24 mopeder, han är lite osäker på antalet, kommer han inte köra själv. Medlemmarna i klubben håller i arrangemanget från Folkets park och vid fikakontrollen halvvägs. Dessutom måste någon köra följebilen.

– Vi har en bil med släpkärra som samlar upp de som fått stopp.

Daniel Stålknapp lovar blandade vägar med både grus och asfalt.

– Vi har lyssnat på vad folk vill ha – och vad vi själva tycker om. Det ska vara lite asfalt, lite kurvigt och in i skogen på småvägar.

Förra året bar det av mot Tranås, men i år går färden mot Gränna.

– Vi vill ju inte lägga samma runda, så det blir lite olika vägar. Förhoppningsvis kör vi även nästa år. Då blir det en annan väg, att ha samma väg varje år är ju inget roligt.