Sista natten med gänget – Seriebörsen har fått ny ägare

Med champagne i glasen utväxlade den tidigare och nya ägaren en skål. Seriebörsen i Tannefors var under fredagskvällen full av besökare som ville ta avsked av butikens grundare Peter Andersson.

Seriebörsens grundare Peter Andersson (till höger) tillsammans med butikens nya ägare Pierre Ohlsson (till vänser).

Seriebörsens grundare Peter Andersson (till höger) tillsammans med butikens nya ägare Pierre Ohlsson (till vänser).

Foto: Robert Aman

Tecknad serie2023-04-02 12:50

Sedan 1987 har Peter Andersson servat nejdens alla serieintresserade i den egna butiken Seriebörsen, belägen på Humlegatan i Linköping. I fredags gjorde Peter Andersson sin sista arbetsdag som ägare. 

 Hur känns det?

– Eftersom jag hållit på med försäljningen i över ett år nu så har det hunnit sjunka in ganska bra.

 Vad ska du göra nu?

– Jag ska jobba kvar i två månader till för att se till att de nya lär sig alla rutiner. Sedan ska jag ha semester i ett par månader. Det kan bli att jag hittar ett nytt jobb eller så blir det evig pension där jag reser runt i Nya Zeeland och har det trevligt.

Vad hoppas du ska hända med Seriebörsen efter dig?

– Att den börjar växa igen och inte bara stagnerar som den gjort under de senaste fem åren när jag haft mina yrselattacker. Lite nytt blod tror jag inte är fel för butiken.

Champagneskålen i slutet av spelkvällen markerade början på Peter Anderssons nya liv – men också en nystart för Seriebörsen. På plats fanns nämligen Pierre Ohlsson, den nye ägare. Nu är det han som packar upp månadens leverans av amerikanska serietidningar och håller i butikens populära spelkvällar.

– Det känns kul, spännande och läskigt. Jag har haft semester nu i en vecka och pluggat bokföring vilket man kan beskriva som en läskigare variant av brädspel, säger Pierre Ohlsson. 

 Vad fick dig att köpa Seriebörsen

– Passion! Jag har varit kund här sedan 90-talet. Jag har ofta funderat på att jag skulle vilja jobba med min hobby och det här dök upp. Jag har jobbat som lärare och på socialförvaltningen i större delen av mitt liv och kände att nu skulle jag vilja testa något annat.

Hur kommer kunderna märka att butiken har en ny ägare?

– Jag hoppas att de inte märker någon förändring mer än att det är en annan person som står i lokalen. Min plan är att behålla butiken som den är – den är ett vattenhål för många människor där man kan handla och vara sig själv. Men på sikt tänker jag att mina intressen ska komma in mer. Peter är mer intresserad av Alien-serier och japansk anime, medan jag är intresserad av avancerade brädspel.

Vad kommer du utveckla med butiken?

– Jag ska få igång en webbshop och göra mer plats i butiken för att kunna sitta här och spela. Det blir en utmaning, för hur jag ska få plats med mer saker på en liten yta?

Seriebörsen var välbesökt när Peter Andersson lämnade över sitt livsverk.
Seriebörsen var välbesökt när Peter Andersson lämnade över sitt livsverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!