Kultfilmen spelas in igen i Norrköping

Klassikern från 1988, som satte Norrköping och östgötskan på filmkartan, får en ny och modern version med flera scener inspelade i stan.

Klassikern från 1988, som satte Norrköping och östgötskan på filmkartan, får en ny och modern version med flera scener inspelade i stan.

Klassikern från 1988, som satte Norrköping och östgötskan på filmkartan, får en ny och modern version med flera scener inspelade i stan.

Foto: Robert Svensson/SF

Norrköping2023-11-29 20:30

Kultförklarade Strul var Sveriges första actionkomedi. 35 år senare är en ny version av klassikern på gång.

Aftonbladet var först med avslöjandet, som bekräftas av Bengt Palmers. Han var med och skrev originalet 1988. Det satte Norrköping på filmkartan och skapade oförglömliga karaktärer i "Rutger Jönåker" (Björn Skifs) och "Gränges" (Magnus "Mankan" Nilsson), som sjöng sången om kycklingen Gullefjun på sin Norrköpingska och frågade "blir det någon andra vers – eller...? Han blev hela Sveriges Norrköpingsprofil.

– Jag har läst manuset. Det är skitbra, säger Bengt Palmers till Aftonbladet om Strul 2.0.

undefined
En bild från 2013, när ”Mankan” Nilsson, Björn Skifs och Bengt Palmers sammanstrålade i Norrköping för 25-årsfirandet av filmen "Strul", när den visades på Cnema.

Då sprang Björn Skifs omkring på gatorna i Industrilandskapet, som var stängt och nedslitet och Magnus Nilsson satt i en sandlåda i Folkparken och planerade det stora rånet.

"Jag minns första inspelningsdagen. Det var lite märkligt att filma i Norrköping. Jag hade bott hemma hos morsan och gick genom Folkparken och förbi plaskdammen, där jag badat när jag var barn. Den första dagen var ganska lugn. Jag satt i en bil och kom på att jag gillade ostron", sa Magnus ”Mankan” Nilsson” vid Struls 25-årsjubileum.

Nu kliver Filip Berg, som vi sett i "En man som heter Ove", "Svartsjön" och "Bäckström", in i Björn Skifs gamla paradroll. Filmen har, till vissa delar, spelats in i Norrköping vid fängelset och på flygplatsen. Det är mycket hemlighetsmakeri runt filmen och platserna, men flera källor bekräftar för NT att delar av filmen spelats in i Norrköping. I rollistan, vid sidan av Filip Berg, finns också Norrköpingssonen Joakim Sällquist, som fick en Guldbagge för sin roll i "Goliat" 2018.

– Det är otroligt roligt för mig att få göra en sådan här berättelse, som är så högoktanig och har en styrfart framåt hela tiden. Denna version är lite råare och lite mindre förhöjd i sin ton. Även fast jag känner att jag har fått lite ”svängrum” i att göra min version av Björns roll så hoppas jag att folk som känner till originalet ändå ska känna igen världen, säger Filip Berg till MovieZine.

undefined
Här spelas Strul 2.0 in vid flygplatsen i Norrköping.

Viaplay skulle egentligen ha gjort nya "Strul", men när de drog sig ur så hamnade filmen hos Netflix i stället.

Bengt Palmers berättar också för Aftonbladet om filmen.

– De låter huvudrollsfiguren fortsätta vara hans karaktär – och liksom i originalfilmen så är han orättvist inslängd i finkan. Däremot var en av huvudlinjerna i originalfilmen att de kunde ta sig in och ut från fängelset och begå nya stötar samtidigt som de satt inne. Det var ju alldeles perfekt, men i det här fallet är det one way out. Ligan har snott 40 miljoner och det är en av Sveriges största flygplatsstölder. Pengarna ska de dra iväg med till Venezuela, säger Bengt Palmers och fortsätter:

undefined
Sångaren och skådespelaren Björn Skifs och skådespelerskan Gunnel Fred i samtal med regissören Jonas Frick vid filminspelningen av filmen Strul i november 1987.

– Det är inte en blåkopia på originalfilmen. Filmen kom ju för 35 år sedan och tiderna har blivit råare så den här är lite skarpare och vassare i hotbilden. Jag har sett två små klipp som ser mycket lovande ut och manuset är mycket bra förvaltat från originalet.

Han berättar vidare att filmskaparna kommer att hylla Björn Skifs på olika sätt i den nya filmen.

– Björn sätter sina spår i filmen. Han kommer bland annat att synas i en liten cameoroll. I en scen sitter han i en turnébuss och gör tummen upp till Filip Berg. Dessutom så kommer, enligt manus i alla fall, slutlåten vara ”Hooked on a feeling” så det är mycket en hyllning till Björn Skifs.

Björn Skifs sprang omkring på gatorna i Industrilandskapet, som var stängt och nedslitet på den tiden.
Björn Skifs sprang omkring på gatorna i Industrilandskapet, som var stängt och nedslitet på den tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!