Ny bok sätter ljuset på Linköpings guldsmeder

På torsdagen släpptes boken om Linköpings egna smyckespionjärer Margareth Sandström och Peter de Wit. På plats var bland andra skribenten Kerstin Wickman.

Kerstin Wickman har skrivit om konstparets betydelse för smyckeskonsten i boken.

Kerstin Wickman har skrivit om konstparets betydelse för smyckeskonsten i boken.

Foto: Erika Landt

Linköpings kommun2019-11-15 18:00

I över 40 år har guldsmederna och konstnärerna Margareth Sandström och Peter de Wit jobbat i Linköping med smyckeskonst. Genom åren har de även rest med utställningar och designat smycken till personer runt om i världen. Nu har en bok getts ut om deras samlade verk och de båda konstnärernas betydelse. På torsdagens boksläpp fylldes Hemslöjden i Linköping med folk som alla berörts av parets smyckeskonst. 

Boken ges ut av förlaget Fredrikson Sällberg och skribenten som gjort porträttet är Kerstin Wickman, som jobbat som journalist och är professor emerita vid Konstfack. 

– Jag har skrivit om deras betydelse och om hur de slog igenom, säger Wickman. 

Det var redan på 70-talet som Kerstin Wickman, som på den tiden var redaktör, blev uppmärksammad på konstparet. När Wickman upptäckte deras verk beskriver hon det som att hon blev förstummad. 

– Jag insåg att allt de hade gjort hade de designat själva. De hade också olika nivåer på smyckena. Alla skulle ha råd att köpa dem. 

Idén om boken kom från fotografen Mats Fredrikson, som enligt Kerstin Wickman kände att det behövdes en bok om de kända konstnärerna. 

–  I dag är det så att om det inte skrivs något om det, så finns det inte, säger hon. 

På grund av att Wickman tidigare skrivit om parets konstverk, blev hon tillfrågad om hon kunde skriva ett porträtt om dem till boken. Något hon gärna ville, för att uppmärksamma deras smyckeskonst. 

Peter de Wit och Margareth Sandström signerade böcker på boksläppet.
Peter de Wit och Margareth Sandström signerade böcker på boksläppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!