Jimmie Åkesson ger mig starka obehagskänslor

I min krönika på Corren “Jag vill inte välja sida i Israel-Palestina konflikten” valde jag att identifiera mig med FN:s ståndpunkt och stå på fredens sida. Min motivation till detta sidotagande kommer från att jag år 2006 flydde med min familj från ett inbördeskrig till Sverige som kvotflyktingar, med hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp.

Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp.

Foto: Daniel Kwon

Krönika2023-12-02 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första jag lärde mig när jag klev av flygplanet var att det fanns ett parti som inte ville ha mig här. Ett parti som kallade sig Sverigedemokraterna, som såg på mig och min familj som en belastning till staten. Jag växte upp med en fruktan för det här partiet, men genom åren har jag sakta gått från en känsla av rädsla för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, till en stark känsla av obehag.

Låt mig förklara.

I oktober publicerade Sverigedemokraterna en Youtube-video där Åkesson höll ett brandtal till nationen om den misslyckade assimileringen som lett till ökad islamism och gängkriminalitet. I talet säger han bland annat:

”Jag tycker inte att du ska vara här. Jag tycker att du allvarligt ska fundera på att flytta någon annanstans. För mig är du inte välkommen i Sverige.”

Senare i november publicerades en AI-översättning av talet med Jimmie Åkesson som arabisktalande.

På Tik Tok publicerade jag ett klipp med upp mot 30 000 visningar där jag förklarade vetenskapen bakom just den obehagskänslan som många upplevt av klippet; nämligen psykoanalytikern Sigmund Freuds teori om kuslighet i essän “Das Unheimliche" (1919).

undefined
Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp.


Freud beskriver den så kallade “Das Unheimliche” i ett metaforisk sammanhang som obehagskänslan som uppstår när hemmet, eller det familjära visar sig innehålla icke-familjära element som inte kunnat assimilera sig med det familjära, utan att det förvandlats till något “ohemtrevligt” (Das unheimliche).


År 1970 utvecklade Robotteknikproffesor Masahiro Mori Freuds teori om obehagskänslan till den moderna hypotesen om den “kusliga dalen”, för att förklara de motbjudande reaktioner man får av mekaniska verklighetstrogna avbildningar av människor – exempelvis i form av robotar.

Moris “kusliga dal” är förstås relevant i Jimmies AI-tal, men samtidigt finner jag Freuds originella analys av obehagskänslan som en mer passande beskrivning inte bara av klippet, men även av hela Sverigedemokraternas politiska narrativ. På samma sätt som den freudianska kusligheten går ut på obehagskänslan som uppstår när det icke-familjära visar sig misslyckas i att assimilera sig med det familjära, så uppfattar jag Sverigedemokraterna som en kuslig respons till integrationspolitiken där det icke-familjära motsvarar invandrare, och det familjära motsvarar Sverige.

Just nu för Sverigedemokraterna ett strategiskt utspel om att riva moskéer i Sverige. Enligt uppgiftslämnare från SD har man använt det upptrissade tonläget i Israel-Palestina konflikten för att driva planen. Moskéutspelet har förstås mötts av hård kritik, då imamen Mahmoud Khalfi uttryckt stark oro samtidigt som statsminister Ulf Kristersson har markerat hårt mot förslaget. 
 

I sitt senaste tal på Landsdagarna 2023 hävdade Åkesson att den muslimska invandringen drivs av en önskan att göra om Sverige till mellanöstern för att de ska få känna sig mer som hemma. I talet noterade han även att Sverigedemokraterna har växt genom åren och att Sverige rör sig nu mot Europas mest restriktiva asyllagstiftning. Åkesson förklarade att antalet kvotflyktingar– det vill säga individer som mig och min familj, har minskat från 5000 årligen till 900, samt avslutade talet med den nya slogan; “segertåget tuffar vidare”. 

I min förra krönika ville jag inte välja sida i Israel-Palestina konflikten. Inte för att jag var neutral eller icke-politisk, men för att jag ville stå på fredens sida. Just nu befinner sig Sverige i ett krigsliknande läge med gängkriminella och extrema islamister som stör den allmänna säkerheten. Här väljer jag också att stå på fredens sida, men freden finns inte att hitta i Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik.


När jag var liten och nyanländ så var jag rädd för Jimmie Åkesson. Nu som vuxen får jag endast starka obehagskänslor. Lösningen till de aktuella samhällsproblemen ligger inte i radikala utspel som moskérivningar och brandtal mot invandrare, men snarare i en integrationspolitik som inte bemöter extremism med extremism. På så sätt blir Sverige mer “hemtrevligt” för oss alla.


Gift Blessing är litteraturnörd och rapstjärna från Skäggetorp.