– Mitt mål är att kunna försörja mig på musiken, även om det betyder att jag måste äta havregrynsgröt varje dag, säger han.

Gustav Ring kommer upp till Corren med gitarren på ryggen. Han har nyligen avslutat en Europaturné med metalbandet Siberian.

Nu är det full fokus på det egna projektet där Gustav förkortats till artistnamnet Gus Ring. Hans första album, ”Boredomtapes” som släpptes på kassett i en upplaga på 100 exemplar, kom för några år sedan. Nyligen kom uppföljaren ”Hypnoseas”. Nu är det lokala bolaget ”Daughters and Sons” som ger ut skivan på vinyl och cd.

Artikelbild

| Gus Ring turnerar just nu i Sverige, snart väntar flytt till Tyskland för Linköpingskillen.

Men precis som vid första skivan har Gus Ring spelat in musiken själv. I en garderob hemma i lägenheten.

– Jag har faktiskt haft två lägenheter under den här tiden. Första halvan är inspelad i en garderob och andra halvan i en annan.

Varför en garderob?

– Jag vill göra på enklast möjliga sätt. Ett litet instängt rum, där man tar på sig hörlurar och bara zonar ut. Jag behöver försvinna lite från omvärlden när jag spelar in.

Det är enkelt att kasta in Gus Ring i singer/songwriter-facket. Själv vill han kalla musiken akustisk drömpop. Det är melankoliskt och tematiskt.

På ”Hypnoseas” handlar låtarna, som Gus beskriver likt frusna dagboksanteckningar från livet, om introversion, kärlek och ensamhet.

– Jag är nog en person som går i vågor. Jag har perioder när jag är väldigt uppåt, utåtriktad och har stort självförtroende. Sen har jag perioder då jag är väldigt nere, har dåligt självförtroende. När jag skapar är det ofta nedåtperioderna och när jag mår bättre gör jag något konkret av det, säger Gus Ring.

Nu är han på väg uppåt från en tyngre period. När detta skrivs är Gus Ring ute på en mindre Sverigeturné som följs av ett större äventyr. I juni fortsätter turnerandet i Europa och han tar med sig sina viktigaste ägodelar för att senare bosätta sig i tyska Halle.

– När jag var liten hade jag som mål att kunna leva på musiken, sedan vände det och jag ville ha ett vanligt jobb, det räckte med att ha musiken vid sidan om. Men jag har väl aldrig tyckt om att någon ska säga vad jag ska göra, så nu har det vänt igen och mitt mål med flytten är att kunna försörja mig på musiken. Även om det betyder att jag måste äta havregrynsgröt varje dag.

Hur realistisk är drömmen, kommer du klara dig?

– Jag har en del festivaler bokade och det känns bra. I Tyskland är det vanligt med spelningar för donationer, att folk får betala vad de vill och de kan ge typ 100 euro per spelning. Det är stor skillnad i Tyskland, jag testade det en gång i Sverige och då fick jag väl 40 spänn.

Till sist, vad händer med Siberian nu när du flyttar?

– Just nu vet jag faktiskt inte. Efter den senaste turnén är det nog oklart.