Till årets dag har en del förändringar skett bakom kulisserna. Duon Jan Holmbom och Johan Hagesund, som bland annat arrangerar bokmässan TellUs, har anslutit till kommitén som sedan tidigare består av bibliotekets Louise Kruse-Svensson, Brita Lodén och Sofie Johansson.

– Vi är hedrade och entusiastiska över att få vara med och driva Bokens Dag i Linköping vidare, säger Johan Hagesund.

Trots förändringarna i tråddragandet kommer mycket att vara sig likt framför kulisserna 29 oktober lovar nykomlingarna.

Artikelbild

| Johan Hagesund och Jan Holmbom.

– Konceptet är fantastiskt och vår ambition är att ändra på så lite som möjligt, säger Jan Holmbom.

Med andra ord kommer det som vanligt att hållas en boklunch och ett författarsamtal i biblioteket innan dagen övergår till kväll på Stora teatern. Och nu har alla författarbitarna fallit på plats i pusslet: Kocken Zeina Mourtada, känd från sin egen blogg och som gästkock i Nyhetsmorgon på TV4, gästar boklunchen och berättar om sin nya kokbok "Zeinas kitchen". Några timmar senare i samma lokal kommer Lena Einhorn, läkaren som sadlat om till författare och regissör, och berättar om sin bok "Geniet från Breslau" – en dokumentär berättelse om kemisterna Fritz Haber och Clara Immerwahr och tiden i det kejserliga Tyskland precis innan första världskriget.

Till författaraftonen på teatern kommer sedan 2011 års augustprisvinnare Tomas Bannerhed, aktuell med nya boken "Lugnet". Där får han sällskap av Theodor Kallifatides, som gett sig på att skriva sin version av den antika berättelsen Iliaden i "Slaget om Troja", och deckarförfattaren Susanne Boll som nyligen kommit ut med boken "Eldsystrar. Bredvid henne på scenen kommer även Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril att sitta, bättre kända under sin pseudonym Lars Kepler.

– Lazarus av Lars Kepler kommer ut bara ett par veckor innan Alexander och Alexandra kommer till Linköping för att prata om den vilket känns som en riktig fullträff, säger Jan Holmbom.

Johan Hagesund fyller i:

– Vi tycker att det är en jättespännande uppställning med både bredd och djup.

Konferencier för aftonen blir skådespelaren Pontus Plænge. I höst spelar han i pjäsen "I väntan på Godot" på samma teater – och pjäsens kulisser kommer att vara kvar på scenen under författaraftonen.

– Han kommer att känna sig som hemma! Vi var ute efter någon som är van vid att stå på scen, med bra magstöd för rösten och allt sådant där, säger Johan Hagesund.

Biljetterna till Bokens dag släpps inom kort, meddelar arrangörerna.