När den schweiziske skådespelaren Bruno Ganz avled den 16 februari sörjde en stor del av film- och teatervärlden. Hans begravning i Zürich i torsdags var en stor tillställning med många prominenta gäster.

Svaret på den fråga många ställt sig den senaste månaden kom däremot först dagen efter, skriver Der Spiegel.

Åtråvärd

I över 20 år, sedan 1996, har Ganz burit den så kallade Iffland-ringen, som nu skulle gå i arv. Det lilla smycket har med åren har blivit en symbol för vem som är den bäste tyskspråkige teaterskådespelaren och många vill förstås bära den.

Namnet kommer från den förste ägaren, skådespelaren och dramatikern August Wilhelm Iffland, som 1814 gav den i arv med villkoret att den ska fortsätta gå från skådespelare till skådespelare. Det är bäraren själv som utser näste ägare och ska enligt tradition skriva ner ett namn och överlämna det i ett kuvert till Österrikes kulturminister.

Betoningen ligger på teater, och namnen på dem som burit dem är därför sällan kända utanför kulturområdet. Bruno Ganz fick den av Josef Meinrad 1996, men vem skulle näste ringbärare bli?

Första kvinnan?

Kanske Klaus-Maria Brandauer, som redan när Ganz fick ringen trodde sig vara arvtagare. Eller kanske för första gången en kvinna? Klart var bara att det inte skulle bli Ganz förstaval, Gert Voss, som avled 2014.

Svaret, som lästes upp av Österrikes kulturminister Gernot Blümel, blev 46-årige Jens Harzer vid Thalia Theater i Hamburg. På tv syns han just nu i "Babylon Berlin" och har tidigare spelat i ett fåtal deckare. Mest känd är han inom teatern och har två gånger prisats som årets skådespelare i Tyskland.