Ny utredning visar: Förbjud gamla ordspråk

Till regeringskansliet: Ordspråksverket och Myndigheten för löjliga uttryck har i sitt slutbetänkande kommit fram till att ett stort antal ordspråk och uttryck inte längre anses lämpliga att använda inom Sveriges gränser.

Förbjud farliga ordspråk.

Förbjud farliga ordspråk.

Foto: Maxim Thore

Krönika2022-12-27 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi uppfattar dessa ordspråk som skadliga för samhället och de bör därför skyndsamt förbjudas. Vi föreslår att förbudet träder i kraft från årsskiftet 2022/23 och att det ska gälla såväl privatpersoner som statliga myndigheter och organisationer.

"Det är aldrig ens fel att två träter"

Utredningen pekar på att det alltför ofta är ens fel att två träter. Inom skolvärlden har detta ordspråk missbrukats och lett till att mobbare kommit undan och offer inte fått komma till tals. Om ordstävet kommer i händerna på Ryssland skulle det kunna användas som ett mäktigt diplomatiskt vapen i kriget mot Ukraina.

"Det är tanken som räknas"

Vår utredning visar att det som stannar vid en tanke inte är värt något. Däremot ska de som kavlar upp ärmarna och gör något belönas. Inom miljöområdet kan uttrycket få vara kvar då en stor del av dagens utsläpp kommer från det som hälls i tanken.

"Gammal är äldst"

Utredningen har kommit fram till att denna klyscha används som en merit utan täckning. En gammal gubbe som inte varit utanför hemkommunen kan knappast ha samlat på sig lika mycket livserfarenhet som 20-åringen som tågluffat genom Indien med bara ett par trosor i ryggsäcken och 100 spänn på fickan.

"Det löser sig alltid"

Ett av de uttryck som Myndigheten vill varna mest för och som bör förbjudas snarast. Uttrycket leder till passivitet och prokrastinering. Att klaga och vänta på att någon annan ska ta tag i problemen fungerar inte.

"Bättre sent än aldrig"

Efter att Myndigheten upptäckt missbruk av detta ordspråk inom sjukvårdens kösystem vill vi nu varna för att använda det. Andra områden där det kan göra stor skada är inom räddningstjänsten, barnpsykiatrin, elevhälsan, slarv med tandborstning och vid inlämning av tentor på universitetet.

"Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge"

Myndigheten har vid närmare undersökningar kommit fram till att detta ordspråk kan leda till osämja i familjerelationer och bör därför avskaffas. Alla som ställt fram en chipsskål framför tv:n vid fredagens mys vet att den som väntar för länge får inga chips.

Myndigheten anser även att regeringen bör tillsätta en kommitté för att se över följande ordspråk: "Borta bra, men hemma bäst", "Ensam är stark" och "Kasta inte sten i glashus".

2022-12-27

Mjölby 

Fredrik Gnällspik

Generaldirektör