Sjuksköterskor: Vi loggas och ifrågasätts

Vi tvingas välja mellan att trotsa ekonomernas krav och att prioritera patienterna. I vilken annan verksamhet loggas de anställda minutiöst och ifrågasätts utifrån detta, skriver sjuksköterskor i hemsjukvården i Linköping.

Direktivet för vad ansvarig sjuksköterska förväntas ansvara för är enorma i kontexten att arbetet inte räknas. Ekonomin tillåter inte fler anställda, för i loggen jobbar sjuksköterskorna knappt halvdagar, menar insändarskribenterna.

Direktivet för vad ansvarig sjuksköterska förväntas ansvara för är enorma i kontexten att arbetet inte räknas. Ekonomin tillåter inte fler anställda, för i loggen jobbar sjuksköterskorna knappt halvdagar, menar insändarskribenterna.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-01-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hemsjukvårdens patienter blir allt sjukare. Regionens hemsjukvård utför enbart avancerad palliativ vård. Patienter med psykisk sjukdom och somatisk samsjuklighet ansluts till hemsjukvård, trots att det finns en psykiatrisk hemsjukvård, då det somatiska väger tyngst. Sköra och multisjuka patienter ökar. Den avancerade vården flyttas hem. Hemsjukvårdens patientgrupp växer. 

Hemsjukvården i Linköping utförs sedan 2023 av olika aktörer. För att ekonomin ska bli rättvis premieras patientnära tid. Patientarbete utanför personens bostad räknas inte. Sjuksköterskor i hemsjukvård loggar därför numer när de går in och ut hos patienterna.

Hemsjukvården ska jobba hälsofrämjande och proaktivt, men då det i upphandlingen bestämts att bara tid i patientens närhet ska räknas, så räknas inte detta som något arbete. Tiden för att ringa läkare, handleda hemtjänst eller mötas i team ger inga pengar. 

Rond på vårdcentralen eller timmars samordning inför hemgång från US ger ingenting i loggen. 

Samtal med anhöriga, biståndshandläggare eller telefonuppföljning med patienter räknas inte. Är kollegan sjuk behöver du jobba dubbelt, men i loggningen ser det ut som att det är rimligt. 

Dagarnas dilemman är konstanta. Chefen vill att tiden ska förlängas hos patienten för att ekonomin kräver det. Läkaren inväntar akuta prover. Patienten sitter fast någonstans däremellan. Sjuksköterskorna cyklar för att ekonomin säger att personalen ska cykla. Provtagningar slösar tid då transporten tar så lång tid. 

En akut bedömning kan uppstå när som. I hemmen finns ni. Det är din fru som behöver nutritionsdropp. Det är din pappa som försämrats i sin hjärtsvikt. Det är medicinen hos din mamma med bipolär sjukdom. Det är din immunsupprimerade dotters såromläggning. Det är du som behöver bedömas i din covidinfektion.

När vården styrs av loggning så ifrågasätts vi dagligen. MAS-direktivet för vad ansvarig sjuksköterska förväntas ansvara för är enorma i kontexten att arbetet inte räknas. Ekonomin tillåter inte fler anställda, för i loggen jobbar sjuksköterskorna knappt halvdagar. 

Ansvaret läggs på sjuksköterskorna. Färre personer ska utföra ett uppdrag som bara växer. Vi tvingas välja mellan att trotsa ekonomernas krav och att prioritera patienterna. 

Frågan ställs därför till de som äger frågan: hur kan detta anses vara rimligt? I vilken annan verksamhet loggas de anställda minutiöst och ifrågasätts utifrån detta? Vem tycker ni att vi ska prioritera bort när den osynliga tiden inte räcker till? 

Fotnot. Linköpings kommun har avböjt att kommentera insändaren.