Nej SD, modersmål är inget integrationsprojekt

Avskaffning av modersmålsundervisning är ett annat sätt att distansera svenskar och invandrare ännu mer, menar insändarskribenten.

Forskning visar att modersmålsundervisning inte bara främjar språkmångfald, utan även en utvecklad kunskapsinlärning för andraspråket, menar insändarskribenten.

Forskning visar att modersmålsundervisning inte bara främjar språkmångfald, utan även en utvecklad kunskapsinlärning för andraspråket, menar insändarskribenten.

Foto:

Insändare2024-01-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nej Jimmie, modersmål är inte bara ett integrationsprojekt! Som partiledare för det näst största partiet i Sverige krävs det att man är mogen och icke nonchalant. Tyvärr verkar det som att verkligheten för Sveriges näst största partiledare inte har utvidgats. 

Modersmål är inget annat än något positivt och unikt för ens egen intellektuella nivå. Mälardalens universitet är ett av flera hundra forskningscenter som visar att modersmålsinlärning inte bara främjar språkmångfald, utan dessutom främjar en utvecklad kunskapsinlärning för ens andraspråk. 

Verkligheten är att en person som behärskar språk och tal, har alla medlen för att kunna klara sig och integreras i samhället. 

Skolverket poängterar klart och tydligt att syftet med modersmålsundervisning är att främja elevernas kunskaper i sitt språk genom en utvecklad tal- och skriftinlärning. Ha i åtanke att bedömning och betygsättning sker precis på samma sätt som i andra språk. Jag kan tyvärr inte förstå varför SD vill avskaffa modersmålsundervisning annat än av egoistiska skäl och naiva idéer. 

Svenskarna som utvandrade till svenskbyn i Ukraina var stolt över sin identitet, likväl utvandrarna till Amerika, de skulle ha uppskattat om de hade fått behålla en del av sin identitet, samtidigt som de utvecklat kunskapen. Är det fel att vilja behålla en del av sin identitet, en del av sin bakgrund, samtidigt som man integreras i ett annat land? Som man själv ska bidra och bygga upp? 

Avskaffning av modersmålsundervisning är ett annat sätt att distansera svenskar och invandrare ännu mer. Modersmål är mycket mer än ett integrationsprojekt – modersmål är unikt. Modersmål är språk, språk är makt!