Jag har för lite skulder – inte intressant för banken

Jag konstaterar att det är en dysfunktionell lånemarknad där konkurrens inte är intressant, vilket gör att medborgare betalar för höga räntor, menar insändarskribenten.

Hur kan en banktjänsteman göra den tankevurpan att inte vilja hjälpa mig till bättre ekonomi? Jo, svaret är enkelt, då tjänar bankerna mindre pengar om de skulle låta konkurrens finnas, menar insändarskribenten.

Hur kan en banktjänsteman göra den tankevurpan att inte vilja hjälpa mig till bättre ekonomi? Jo, svaret är enkelt, då tjänar bankerna mindre pengar om de skulle låta konkurrens finnas, menar insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Ask/SVD/Henrik Holmberg/Naina Helén Jåma/TT

Insändare2024-01-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten 2023 sade en högt uppsatt bankman att det var bra med starka banker, vilket jag nu motbevisar som ett samhällsproblem och miljöproblem.

Mitt huslån gick ut under vintern, vilket jag omförhandlade med Länsförsäkringar Bank. Jag visste att räntan jag skulle få inte var lika trivsam som den jag haft, men när avtalet kom var räntan 0,25 procent högre än vad vi avtalat för de tre månader jag valde.

Jag påtalade det som avtalsbrott för bankmannen, men hon tjatade om en ränterabatt som jag skulle fått, men det är inget som jag minns.

Jag försökte nu byta bank då ekonomiska rådgivare anser att man ska diskutera lånevillkor. Jag pratade med Swedbank som var positiva vid mötet, men hänvisade en vecka senare till KO, Konsumentverkets riktlinjer, där jag enligt dessa skulle gå back flera tusen kronor varje månad.

Nu lever jag inte ett högkonsumtionsliv med tokshoppande varje vecka, vilket jag ser som grav miljöbelastning. Jag har klarat mitt huslån i över 16 år med sämre ekonomi, men har en ynklig sjukersättning som har orkat upp till ett femsiffrigt belopp.

Jag beskrev också min plan att realisera tillgångar och betala av en del av lånet, men enligt banken var det inte intressant numera om man hade tillgångar som säkerhet? Tydligen är jag inte kapabel att sköta min ekonomi, men troligen har jag för lite skulder och lån så att jag inte är lönsam för dessa feta, lata storbanker.

Jag konstaterar att det är en dysfunktionell lånemarknad där konkurrens inte är intressant, vilket gör att medborgare betalar för höga räntor. Bankmarknaden är oligopol som skadar medborgarnas ekonomi, men vi har starka banker som är rikare än alla troll i hela Sverige!

Hur kan en banktjänsteman göra den tankevurpan att inte vilja hjälpa mig till bättre ekonomi? Jo, svaret är enkelt, då tjänar bankerna mindre pengar om de skulle låta konkurrens finnas.

Miljöaspekten då, det tjatas dagligen om att utsläppen måste ned, men dessa beror på galet hög konsumtion av varor, vilka ibland är lånefinansierade av bankerna. Ska mänskligheten bromsa klimatförändringen måste den linjära förbrukningskonsumtionen radikalt ändras till en cirkulär återbruksekonomi där vi inte behöver låna pengar av banker för de varor vi möjligen kan behöva, reparera eller byta med varandra.

Visst, att låna till ett boende har jag förståelse för, men har man inte en insparad buffert så pantsätter ni framtida inkomster. Detta ska inte förekomma på konsumtion. 

Här ska jag dräpa bankerna med ett skarpt förslag om att dessa slaktas upp i minst 25 mindre banker så att ni tvingas kämpa för att behålla kunder.

Avslutningsvis ska jag upplysa medborgare om att under 2022 blev medborgare avlurade/bestulna på hela 5,2 miljarder kronor, summan är anmälda bedrägerier med hjälp av bankernas fina teknik, typ bank-ID och swish. Dessa pengar göder yrkeskriminella.