Elever pÄ Lagmansskolan ska plötsligt byta klass

Under alla mina Är som lÀrare har jag inte varit med om en sÄdan oprofessionell behandling av elever, skriver insÀndarskribenten.

Utan förvarning fÄr nÄgra elever i Ärskurs 5 veta att de ska byta klass efter sommarlovet, skriver insÀndarskribenten.

Utan förvarning fÄr nÄgra elever i Ärskurs 5 veta att de ska byta klass efter sommarlovet, skriver insÀndarskribenten.

Foto: JESSICA GOW / TT

InsÀndare2023-08-04 11:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Utan förvarning fÄr nÄgra elever i Ärskurs 5 och deras förÀldrar veta att de ska byta klass efter sommarlovet. Detta meddelas en vecka före skolavslutningen. Hur mÄr dessa barn under sommaren? De har inte ens fÄtt nÄgon chans att lÀra kÀnna de nya klasskamraterna.
NÄgra elever ska alltsÄ ryckas upp ur sin trygga miljö inför sista Äret pÄ mellanstadiet. Jag förmodar att det blir nya klasser i sjuan och dÄ undrar man hur nödvÀndigt det Àr att flytta pÄ barn till sexan.
Vem eller vilka i skolans ledning har sÄ kÀnslokall instÀllning till barn i en kÀnslig Älder?
Under alla mina Är som mellanstadielÀrare och Àven rektor har jag inte varit med om en sÄdan oprofessionell behandling av elever. Nog trodde jag att dagens skola skulle mÄna bÀttre om sina barn Àn vad som görs i Mjölby.
Gör om och gör rÀtt!

"MF"
 

Svar frÄn Mjölby Kommun
Hej! Klassbytet beror pÄ avflyttning frÄn en klass som skapar stor skillnad i elevantal i vÄra blivande klasser i Ärskurs 6. Vi beklagar att elever och vÄrdnadshavare meddelas sent in pÄ terminen om detta. Vi har förstÄelse för att det kan vara jobbigt att byta klass. Vi har tagit hÀnsyn till kamratrelationer och att ingen ska behöva byta klass ensam utan ha med en kompis frÄn tidigare klass.

DÄ vi insÄg att elevantalet var sÄ olika i klasserna gjorde vi en barnkonsekvensanalys dÀr vi tittade pÄ positiva och negativa konsekvenser, men ocksÄ vilka ÄtgÀrder som kan göras.

Genom fĂ€rre elever i varje klass fĂ„r lĂ€raren bĂ€ttre förutsĂ€ttningar att bygga relation och fĂ„ tid till varje elev. FĂ€rre elever i klassen ger ocksĂ„ ökade förutsĂ€ttningar för studiero. 

NÀr beslut fattas om klassbyten Àr det alltid barnets bÀsta som Àr i fokus. Vi arbetar för att fÄ en sÄ lugn och trygg miljö som möjligt dÀr varje elev fÄr chans att utvecklas pÄ bÀsta sÀtt.

Skolledningen Lagmansskolan 4-6