Breven ska vara utdelade inom två dagar

Ibland behöver vi ändra på vårt schema när helgdagar infaller på en vanlig arbetsdag, skriver Postnord.

Det kan vara svårt att hålla reda på vilken dag som posten kommer, enligt insändarskribenten. Postnord svarar.

Det kan vara svårt att hålla reda på vilken dag som posten kommer, enligt insändarskribenten. Postnord svarar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-05-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Låt oss veta när posten kommer" (17/5):

Det är glädjande att insändarskribenten "Libra" tycker att det är trevligt att få post och jag förstår att det kan vara svårt att hålla reda på vilken dag som posten kommer eftersom vi delar ut vanliga brev varannan dag numera och enligt ett schema som vi ibland behöver ändra på när helgdagar infaller på en vanlig arbetsdag.

I år infaller Sveriges nationaldag på en tisdag. De brev som vi skulle ha delat ut då kommer i stället dagen efter, på onsdagen och sen fortsätter det med varannan dag till dess att en ny helgdag infaller på en arbetsdag och schemat förändras tillbaka.

Det skulle eventuellt vara praktiskt om vi kunde ha bortsett från helgdagen och delat ut breven på torsdagen och därmed fortsatt utdelningen som innan, men då hade vi brutit mot postförordningen som säger att breven ska vara utdelade inom två arbetsdagar efter inlämning. Brev postade på måndagen skulle då delas ut antingen på onsdagen och torsdagen den veckan, och i genomsnitt hälften av breven hade då delats ut en dag för sent.

Att vi ibland behöver ändra på vårt utdelningsschema beror alltså på den reglering som vi lyder under, och det är inget som vi styr över.

Vill man veta när posten kommer nästa dag kan man alltid läsa det på https://www.postnord.se/utdelningsdag.