Bokcirklarna Àr vÀrda vÀnliga lokaler

SÀllan hade vÀl stÀmningen varit sÄ kreativ och fin i detta gamla hus. Men sÀg den glÀdje som varar. Ett och halvt Är senare blev bokcirklarna plötsligt utkastade, skriver en ortsbo.

Allt fungerade sÄ bra. Bokcirklarna trÀffades en gÄng i mÄnaden, och diskuterade de lÀsta böckerna och hade roligt, skriver en ortsbo.

Allt fungerade sÄ bra. Bokcirklarna trÀffades en gÄng i mÄnaden, och diskuterade de lÀsta böckerna och hade roligt, skriver en ortsbo.

Foto: Jeppe Gustafsson

InsÀndare2023-12-06 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tingshuset i Fillinge sĂ„g sĂ„ ödsligt och sorgligt ut i sin ensamhet. Och hade gjort en lĂ€ngre tid. Men sĂ„ en dag fick det besök av tvĂ„ livaktiga och trevliga bokcirklar som gjorde det gladare, och fick det pĂ„ bĂ€ttre humör. Och det var precis vad det behövde, lite ny och andlig stimulans bland alla gamla döda saker som fanns i sĂ„dant överflöd dĂ€rinne. 

Allt fungerade sĂ„ bra. Bokcirklarna trĂ€ffades en gĂ„ng i mĂ„naden, och diskuterade de lĂ€sta böckerna och hade roligt. SĂ€llan hade vĂ€l stĂ€mningen varit sĂ„ kreativ och fin i detta gamla hus. Men sĂ€g den glĂ€dje som varar. Ett och halvt Ă„r senare blev bokcirklarna plötsligt utkastade, dĂ€rför att markĂ€garen inte delade cirkelledarens syn pĂ„ miljön och naturen i trakten, och hotade dĂ€rför att stĂ€nga av vatten och parkering som han höll tingshuset och hembygdsföreningen med, om bokcirklarna fick fortsĂ€tta sin verksamhet. 

Till saken hör att det Àr hembygdsföreningen som ansvarar för tingshusets lokaler. Och sÄ skedde, bokcirklarna fick ge sig ivÀg utan nÄgon förvarning. Det kom bara ett brev frÄn styrelsen som var enhÀllig i sitt beslut, att bokcirkelverksamheten mÄste omgÄende upphöra. Hembygdsföreningen vek sig sÄledes för markÀgarens utpressning. Annars skulle de bli av med sitt vatten och sin parkering.

Man kunde tro att man var i vĂ„rt östliga grannland. Men inte sĂ„, vi var i Fillinge, i Bankekind. SĂ„ nĂ„gon elak saga Ă€r det inte, men sĂ„ sann den kan vara. Och nu stĂ„r tingshuset i Fillinge Ă„ter sĂ„ sorgligt och ensamt fullt av sina gamla, döda saker. Men ack, sĂ„ det saknar sina bokcirklar som satte liv i det och fick det att kĂ€nna sig behövt och stimulerat. Men vad gör man dĂ„ makten tar till orda? 

RÀdslan kryper undan och gömmer sig i mörkret, och det Àr vad Bankekinds hembygdsförening gjorde. Nu fÄr man hoppas att bokcirklarna hittar nÄgra andra vÀnliga lokaler att vara i. Det Àr de verkligen vÀrda.