Alla ska kunna leva pÄ sin lön

2 700 kronor i mÄnaden, vad fÄr man för det? Hundratals mjölkpaket och en ganska stor del av hyran för mÄnga.

Den som jobbat deltid fÄr ocksÄ mindre i pensionskuvertet, skriver Handels.

Den som jobbat deltid fÄr ocksÄ mindre i pensionskuvertet, skriver Handels.

Foto: Hasse Holmberg

InsÀndare2023-03-10 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ stor skillnad det i genomsnitt Ă€r mellan mĂ€ns och kvinnors inkomster i handeln. Orsaken beror inte frĂ€mst pĂ„ olika timlöner utan pĂ„ att kvinnor i högre utstrĂ€ckning Ă€n mĂ€n tvingas jobba deltid, trots att de flesta inte vill. 

Det hĂ€r fĂ„r stora konsekvenser. MĂ„nga butiksanstĂ€llda hade smĂ„ marginaler redan innan inflationskrisen drog igĂ„ng, men nu Ă€r de obefintliga. SĂ€rskilt tufft blir det för de mĂ„nga kvinnor som tvingas jobba deltid. Och konsekvenserna stannar inte hĂ€r och nu, de följer med till pensionen eftersom den som jobbat deltid ocksĂ„ fĂ„r mindre i pensionskuvertet. Men varken mjölk, hyra eller el Ă€r billigare bara för att du Ă€r kvinna. 

Vi handelsanstĂ€llda krĂ€ver stopp för ofrivilligt och ojĂ€mstĂ€llt deltidsarbete! Alla som jobbar ska kunna leva pĂ„ sin lön, oavsett om du Ă€r man eller kvinna. I avtalsrörelsen kommer vi dĂ€rför att kĂ€mpa för rĂ€tt till fler timmar pĂ„ kontraktet, stopp för hyvling av arbetstid och en sĂ€rskild lönesatsning pĂ„ kvinnodominerade branscher som handeln. 

Om arbetsgivarna ocksÄ tror pÄ jÀmstÀlldhet Àr det dags att de tar sitt ansvar och gÄr oss till mötes. BÄde 2020 och 2021 slog handelsföretagen vinstrekord och vd-lönerna i branschen höjdes 2021 med i snitt 21 procent. Nog finns det ekonomiskt utrymme att satsa pÄ oss anstÀllda, det handlar bara om viljan att göra det. Tycker inte ni ocksÄ att alla ska kunna leva pÄ sin lön?